Richard Sterne

Richard Sterne | foto: AP

Čelo Africa Open je nabité - vedou favorit Sterne se čtyřmi outsidery

  • 0
Jen tři hráči první světové stovky jsou ve startovní listině turnaje Africa Open a dva z nich se po prvním kole pohybují v čele. Mezi pěticí účastníků s nejlepším skóre 66 (sedm ran pod par) je i domácí Richard Sterne.

Jeho krajan Charl Schwartzel je na hřišti East London Golf Clubu na děleném druhém místě. Zbylí čtyři, kteří dnes zahráli lépe než on a stejně jako Sterne jsou málo známí až neznámí občasní účastníci European Tour - další Jihoafričané Trevor Fisher jun. a Titch Moore, Mark Haastrup z Dánska a Patrik Sjoland ze Švédska.

Obtížné hřiště a parem 73 hostí třetí turnaj nové sezony. Předchozí se rovněž odehrávaly v JAR a Sterne prokázal dobrou znalost prostředí - podělil se o čtvrté místo na Alfred Dunhill Championship a o osmnácté na South African Open.

S jeho loňským startem se to ovšem nedá srovnávat, oba turnaje totiž vyhrál. Letos je v Race To Dubai sedmý s výdělkem 51 tisíc eur. Vítězstvím na turnaji, dotovaném jedním milionem eur, by se posunul do čela finančního žebříčku série.

Sterne zahrál první kolo bezchybně, zapisoval pouze pary a birdie. "Měl jsem docela vlažný start," připomněl fakt, že po šesti jamkách byl teprve na bilanci -1.

"Ale nakonec se mi povedlo zahrát několik hodně dobrých patů. Čtvrtou a pátou zdejší jamku nemám zrovna v oblibě, zahrál jsem je proto konzervativně, ale jsem s výsledkem spokojen," dodal osmadvacetiletý dlouholetý účastník European Tour.

Schwartzel jeho bilanci vyrovnal už na 14. jamce, ale na následujícím pětiparu si vybral slabší okamžik a bogey ho srazilo na konečné skóre 67, tedy šest pod par.