Čejka druhý na German Masters

Forma českého rodáka s německým pasem Alexandra Čejky roste. Jedenatřicetiletý golfista se druhý týden za sebou výrazně prosadil na European PGA Tour. Po děleném šestém místě z European Masters ve Švýcarsku útočil Čejka na titul při German Masters v Gut Lachendorfu. Skončil druhý, o jedinou ránu za vítězným Australanem Stephenem Leaneym.

Čejkovi šlo v Německu, kam emigroval s otcem jako devítiletý, o první titul po sedmi letech, o prémii 500 000 euro a o kartu na dalších pět let v European Tour, tedy jistotu přímé účasti v turnajích až do konce roku 2007. Jenže ani 68 ran, čtyři pod par, v závěrečném kole nestačilo. Leaney sice přiznal počáteční nervozitu, ale nakonec byl o ránu lepší. Celkově Australan zahrál 266 ran, 22 pod par, a získal čtvrtý evropský titul

„Jsem víc než šťastný, protože jsem splnil cíl, který jsem si dal, zahrát všechna čtyři kola pod 70 ran,“ citovala Čejku oficiální webová stránka European PGA Tour.

V neděli zahrál Čejka šestkrát birdie, ale také dvě bogey. "Byl jsem trochu nervózní, ale věděl jsem, že to může být golf nahoru a dolů," dodal Čejka, který na poslední, osmnácté jamce podle svých slov proměnil víc než šestimetrový putt, jímž si zajistil druhé místo.

Čejkovu výsledku 267 ran pomohlo hlavně sobotní třetí kolo za 63 ran, o ránu za rekordem hřiště. To byla série od 13. do 16. jamky: eagle - birdie - eagle - birdie! „Nevěděl jsem, že jsem tak dobrý hráč,“ vtipkoval. Všechna ostatní kola Čejka zahrál na 68 ran. Jako prémii za druhé místo získal přesně 333 330 euro. Celkem si Čejka letos vydělal 550 634 euro a v žebříčku Order of Merit vyskočil na 32. místo.

Při German Masters to byl Čejkův nejlepší výsledek roku na evropské túře, kde ze šestnácti startů skončil čtyřikrát v první desítce, ale také šestkrát neprošel cutem do finálových dvou kol. Před dvěma týdny vzdal BMW Open v Mnichově, kde sice udělal cut, ale v sobotu ho přemohly utišující léky, jež si vzal proti bolesti zubu.

V nižší sérii, Challenge Tour, se letos už dočkal vítězství, v červnu na turnaji Galeria Kaufhof Pokal v Düsseldorfu. Čejka tehdy při účasti využil přestávky na hlavní túře a zároveň dostál závazkům ke sponzorům. Jeho předchozí challengerové vítězství je staré pět let a událo se na Karlštejně při tehdejším turnaji KB Challenge.

Na evropské túře vyhrál Čejka poprvé a zároveň naposledy v roce 1995 - a hned třikrát: Turespaňa Open, Hohe Brücke Open v Rakousku a prestižní Volvo Masters ve španělské Valderramě.

Štěstí zkouší Čejka i ve Spojených státech, na challengerové túře hrané pod názvem Buy.com. Zjara tam odehrál pět turnajů, nejlepším výsledkem bylo 4. místo. Celkem v USA letos vydělal 33 967 dolarů. Letos na podzim se chce tak jako loni znovu pokoušet kvalifikovat do příští sezony hlavní americké PGA Tour. Tady je ovšem k mání jen 20 míst pro více než tisíc kandidátů.