Jezdci na jedné z rovinek ve Velké ceně Ázerbájdžánu formule 1.

Jezdci na jedné z rovinek ve Velké ceně Ázerbájdžánu formule 1. | foto: Reuters

Formát sprinterských závodů v F1 se mění, oddělily se od kvalifikace

  • 0
Mezinárodní automobilová federace FIA potvrdila změnu sprintů ve formuli 1. Počínaje víkendovou Velkou cenou Ázerbájdžánu se místo třetího tréninku pojede v sobotu druhá kvalifikace, po níž se uskuteční bodovaný sprint na 100 km. Informovala o tom agentura Reuters.

Dosud se kvalifikace na sprint konala v pátek po úvodním tréninku a zkrácený závod poté rozhodoval i o postavení na startu Velké ceny. Nyní páteční kvalifikace určí pořadí na startu nedělního závodu a sprint bude mít vlastní kvalifikaci v sobotu místo třetího tréninku.

Vedení formule 1 si od změny, na které se už začátkem měsíce shodly všechny stáje, slibuje zatraktivnění sprintů, protože v nich jezdcům půjde pouze o body a ne o postavení na startu hlavního závodu.

Podložila to také sledovaností programu. „Třetí trénink v sobotu ráno byl prakticky k ničemu. Na vozech jste mohli zkoušet akorát tak gumy pro závod, jinak nic. Takže nikoho nezajímal. Podle mě je přidání kvalifikace pro sprint dobrý nápad,“ řekl šéf stáje Haas Guenther Steiner.

Poprvé se podle nového formátu pojede už tento víkend v Baku. Sprinty jsou poté na programu také v Rakousku, Belgii, Kataru, Austinu a Brazílii.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž