Sebastian Vettel s vozem Red Bull při Velké ceně Itálie.

Sebastian Vettel s vozem Red Bull při Velké ceně Itálie. | foto: AP

Vettel vyhrál, ale zůstává opatrný. Straší ho nejen Mclaren

  • 2
Páteční tréninky Velké ceny Itálie měly nečekané vítěze. Sebastian Vettel nejrychlejším časem naznačil, že s Red Bullem se musí počítat. Jedním dechem však dodává, že favoritem je stále McLaren. "McLaren je extrémně rychlý. Dnes vyjeli jen párkrát a určitě neodkryli všechny karty. Skutečnou sílu všech týmů ukáže až sobota."

A není to jen McLaren, kým se Vettel ve svých obavách zabývá. Domácí tým Ferrari zoufale touží po triumfu na slavném okruhu, kde už pět let nevyhrál. V pátek mezi Alonsem, Massou a ostatními jezdci byl minimální rozdíl.

"Ferrari je také výborně připravené, nebude to snadné," uvedl německý pilot Vettel, který se nezapomněl zmínit ani o nezvykle malých odstupech mezi špičkou formule 1. "Monza je poměrně krátký okruh a je samá rovinka. Není tady moc místa, kde by se dal ztratit čas. Rozdíly budou minimální."

Red Bull má v Itálii co napravovat. Minulý rok mířil do Monzy jako velký adept na titul, ale odjížděl s debaklem a s vědomím, že Jenson Button bude v souboji o první místo v šampionátu už těžko k poražení.

Sebastian Vettel při Velké ceně Itálie 2010.Sebastian Vettel s vozem Red Bull při Velké ceně Itálie.

Propadák začal v sobotní v kvalifikaci, kde se Vettel s Webberem museli hodně snažit, aby vůbec postoupili do finálové desítky, a pokračoval v závodě. Australský pilot ukončil působení v závodě krátce po startu, Vettel bral jediný bod za osmé místo.

"Před rokem to bylo krušné, ale všechno zlé je k něčemu dobré," říká Vettel. "Dostali jsme lekci a poučili se z ní. V nastavení na Monzu jsme udělali velký krok vpřed, ale pozor, stále musíme být pozorní a nic neopomenout. Bude to těsné."

Páteční testování Red Bullu vyšlo výborně. Vettel si pochvaloval ovladatelnost svého vozu i jeho rychlost. "Ve srovnání s loňským rokem je to obrovský rozdíl, snad to tak bude pokračovat i nadále," řekl.

Tři nejlepší ve VC Itálie: zleva Jenson Button, Rubens Barrichello a Kimi Räikkönen

Minulý rok se Red Bull v Itálii stupňům vítězů ani nepřiblížil. Dekorováni byli (zleva) Jenson Button, Rubens Barrichello (oba Brawn) a Kimi Räikkönen (Ferrari).

Žádné velké drama, říká Webber

Logicky méně spokojený byl Mark Webber. Australan volné jízdy nedokončil. Když se blížila závěrečná nejrychlejší kola, zůstal stát na dráze.

"Žádné velké drama to nebylo, jen zlobil tlak vody. Nic se neděje," vysvětloval žurnalistům. "Důležité je, že jsme na této trati poprvé ve hře. Můžeme bojovat o nejvyšší příčky."

Snad se Webberovi sen splní, zatím je na tom v celkovém pořadí lépe než týmový kolega Vettel a v případě úspěchu v Itálii by se přiblížil roli lídra Red Bullu, favorita letošního šampionátu formule 1.

Výsledky volných téninků najdete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž