NEFÉR OBRANA? Sebastian Vettel vytlačil po startu Jensona Buttona na trávu za

NEFÉR OBRANA? Sebastian Vettel vytlačil po startu Jensona Buttona na trávu za výjezdem z boxů. | foto: Reuters

Vettel: Neviděl jsem ho. Button: Doufám, že Seb nelže

  • 30
Korektní, spořádaná, nijak překvapivá. Velká cena Japonska F1 byla hlavně oslavou druhého titulu mistra světa Sebastiana Vettela. Až na moment těsně po startu. Budoucí šampion vytlačil budoucího vítěze závodu na trávu.

Sportovní komisaři žádného z aktérů sporného momentu netrestali, označili ho za běžný závodní incident a podobný názor na to měli po závodě oba jezdci. Jenson Button vyhrál, a tak neměl důvod být naštvaný. Ačkoliv Vettel možná uhájil první příčku z kvalifikace trochu nefér způsobem.

Výsledky závodu najdete ZDE

Britský pilot McLarenu začínal z druhé příčky, tedy na více kluzké straně dráhy, která je mimo závodní stopu. Přesto měl lepší odpich než jeho mladší soupeř a okamžitě se dostal na jeho úroveň. Vettel však stlačil své auto k pravému okraji asfaltky a mclaren tak dostal do úzkých. Prý Buttona neviděl.

"Jensonovi jsem se po závodě omluvil, ale nechtěl jsem ho vystrčit na trávu. Myslel jsem si, že jsem měl dobrý start a kolem mě nikdo není. Viděl jsem v zrcátkách Lewise (Hamiltona), netušil jsem, že Jenson je tak blízko," vysvětloval staronový šampion.

"Zeptejte se Fernanda, myslím, že formule 1 dokáže jezdit dvěma koly po trávě," zavtipkoval Vettel vzpomínkou na Velkou cenu Itálie, kde minulý měsíc musel na trávu v souboji s Fernandem Alonsem zase on.

Jezdec Red Bullu vysvětloval, že si Buttona po zhasnutí červených světel vůbec nehlídal. McLareny nemají letos nejlepší starty a nenapadlo ho, že se Brit dostane tak rychle na jeho úroveň.

"Zaregistroval jsem ho, až když zpomalil," potvrdil Sebastian Vettel.

Po startu by se poprali, o hodinu a půl později spolu popíjeli na stupních vítězů.

Jenson Button se nehádal. Možná měl na incident jiný názor, ale prohlásil, že Sebastianovi věří.

"Sebastian mi řekl, že si mě všiml až na trávě. Doufám, že nelže. Jeden druhému nesmíme v závodě dát prostor, je často obtížné najít limity."

Button měl výborný start. Možná nejlepší v sezoně. Vyrazil vpřed možná nejlépe z celé desítky, použil zrychlení tlačítka sytému KERS a chtěl jít vnitřkem do vedení.

"Do poslední chvíle jsem myslel, že to otočí zpátky. Že přestane. Ale nestalo se, musel jsem na trávu."

V první chvíli po incidentu byl však Button řádně vytočený. Do vysílačky týmu ohlásil, že ho Vettel vytlačil z tratě a měl by být potrestán."

"Tak jsem to v ten moment cítil. Emoce vylétly hodně nahoru," dodal bývalý šampion.

zdroj: www.youtube.com

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž