Charles Leclerc v monopostu Ferrari.

Charles Leclerc v monopostu Ferrari. | foto: Reuters

Výjimečná toskánská záležitost. Bude mít Ferrari v Mugellu co slavit?

  • 1
V mnoha ohledech bude nedělní závod formule 1 unikátní. Poprvé světový šampionát F1 zavítá na okruh v Mugellu. Domácí stáj Ferrari čeká při Velké ceně Toskánska jubilejní tisící start v MS. Premiérově v sezoně se také na tribunách objeví alespoň v omezeném množství platící fanoušci. A dosud suverénní Mercedes touží vyžehlit předchozí pokaňkané představení v Monze.

Dosavadních osm Velkých cen se kvůli koronaviru, který zavinil odložení začátku ročníku o čtyři měsíce, se v rámci hygienických opatření jelo bez diváků. Nyní do areálu bude denně vpuštěno 2 880 příznivců.

Vettel bude po konci ve Ferrari hájit barvy stáje Aston Martin

Vozy Ferrari při příležitosti výročí vyjedou na trať v tmavě červené barvě na počest prvního monopostu italské stáje a domácí tým doufá, že kouzlo domácího okruhu mu pomůže zlepšit dojem z dosavadního průběhu sezony. Ta je pro Ferrari jednou z nejhorších v historii.

„Okruh v Mugellu má sice dlouhé rovinky, ale není tak rychlý jako ty, na kterých se jely předchozí závody. Takže by nám měl svědčit trochu víc,“ zadoufal monacký pilot Ferrari Charles Leclerc, který byl sice letos jednou druhý a třetí, ale jinak se spolu se čtyřnásobným mistrem světa Sebastianem Vettelem kvůli špatnému výkonu motorů trápí.

Před týdnem v Monze ani jedno ferrari závod nedokončilo a před tím v Belgii se Vettel s Leclercem umístili na 13. a 14. příčce. Ferrari v Poháru konstruktérů zatím patří šesté místo a má namířeno za nejhorším výsledkem od roku 1980, kdy skončilo v hodnocení stájí desáté.

Divoký závod v Monze má nečekaného vítěze. Poprvé slaví Francouz Gasly

Pierre Gasly slaví na pódiu vítězství ve Velké ceně Itálie.

Co napravovat má také Mercedes, který ale i přes málo vídaný výpadek v Monze s přehledem vede oba šampionáty. Šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton přitom před týdnem ve Velké ceně Itálie mířil za jasným vítězstvím, ale po trestu za nepovolenou zastávku v boxech dojel sedmý a nečekané první vítězství v kariéře získal Pierre Gasly z Alpha Tauri.

Hamilton neutrpěl zásadní ztrátu v boji o sedmý titul, protože před týmovým kolegou Valtterim Bottasem na druhém místě vede průběžné pořadí o 47 bodů. Mohl si ale připsat 90. triumf v kariéře a v neděli v Mugellu už by útočil na vyrovnání rekordu Michaela Schumachera, který vyhrál 91 závodů.

Program Velké ceny Toskánska odstartují páteční tréninky, sobotní kvalifikace začne v 15 hodin. Nedělní závod je na programu od 15:10 a před ním se v Mugellu představí Mick Schumacher. Po okruhu se projede v monopostu Ferrari z roku 2004, v němž jeho otec Michael získal poslední a rekordní sedmý titul mistra světa.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž