Max Verstappen je hvězdou formule 1, doma v Nizozemsku to platí dvojnásob.

Max Verstappen je hvězdou formule 1, doma v Nizozemsku to platí dvojnásob. | foto: AP

Verstappen vrátil F1 do Nizozemska po 36 letech. Je to naše trať, zní z Ferrari

  • 0
Blížící se Velká cena Nizozemska formule 1 se může proměnit v oslavu úřadujícího mistra světa a zároveň lídra průběžného pořadí sezony Maxe Verstappena. Čtyřiadvacetiletý pilot Red Bullu chce na domácí trati potvrdit dominanci a navýšit náskok 93 bodů před týmovým kolegou Sergiem Pérezem. Udělal by tím další krok za obhajobou titulu.

Rodák z Hasseltu, který na trati v Zandvoortu loni vyhrál, zaútočí na čtvrtý triumf za sebou. Poslední dva závody přitom ovládl, aniž by na startu byl mezi devíti nejlepšími. Před letní pauzou uspěl z desátého místa, před týdnem v Belgii dokonce ze čtrnáctého. Jeho hlavní soupeř v boji o titul Charles Leclerc z Ferrari na něj ztrácí 98 bodů. Do konce zbývá osm Velkých cen.

„Na trati v Zandvoortu je mnohem větší přítlak než před týdnem ve Spa, takže bude těžké zopakovat naši dominanci. Čekám, že Ferrari bude velmi silné,“ řekl Verstappen, jenž může slavit desáté vítězství v sezoně.

Tím by vyrovnal své maximum z minulého roku. „Jasně, že chci získat dobrý výsledek, ale hlavní je bodovat. Prostě si tenhle víkend s fanoušky užiju. Bude to docela šílené,“ doplnil jezdec, který se doma poprvé představí v pozici mistra světa.

Formulová středa s EisKing: o demotivovaném Leclercovi a dominanci Red Bullu

Před závodním víkendem ho královská rodina pasovala na důstojníka Řádu oranžsko-nasavského. „Je to velká čest a něco výjimečného. Nečekáte, že se vám takové pocty někdy dostane. Obecně jsem se na tento závod hrozně těšil a snad prožijeme pozitivní víkend,“ uvedl Verstappen.

GP Nizozemska se vrátila do kalendáře formule 1 loni po šestatřicetileté odmlce. Kvůli klopeným zatáčkám a těžšímu předjíždění bude důležitá už kvalifikace. Jednu z posledních nadějí na zdramatizování MS bude mít Ferrari, které v posledních závodech srážely chyby. Třetí muž šampionátu Leclerc získal pouze jedno vítězství z posledních 11 závodů.

„Zandvoort by měl být naší lepší tratí. Za týden pojedeme ještě v Monze, kde bychom měli mít úplně výhodu, ale pokusíme se vyhrát už tady v Nizozemsku,“ řekl druhý jezdec Ferrari Carlos Sainz, kterému patří v pořadí šampionátu čtvrtá příčka.

Zapomenout na nepovedený závod v Belgii bude chtít sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu. Sedmatřicetiletý Brit přišel před týdnem o sérii pěti pódií za sebou, když havaroval s Fernandem Alonsem z Alpine.

Přestože čelil při nárazu přetížení 45 G a bude možná měnit pohonnou jednotku, neměl by na startu chybět. „Bude v pořádku a je připraven bojovat,“ řekl ředitel týmové strategie James Vowles.

Program Velké ceny Nizozemska, druhého ze tří evropských závodů ve třech týdnech, začne v pátek dvěma tréninky. Po sobotním třetím se pojede kvalifikace od 15:00, nedělní závod odstartuje ve stejný čas.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž