Red Bull je zpět. V Malajsii triumfoval Vettel před Webberem

  8:50aktualizováno  12:18
Před týdnem v Austrálii nestačil, v Malajsii po pohledném souboji s týmovým kolegou Sebastian Vettel získal první vítězství v letošní sezoně formule 1. Za druhým Markem Webberem projel cílem Lewis Hamilton, poprvé v barvách Mercedesu stoupal na pódium.
VÍTĚZ. Sebastian Vettel se raduje po svém triumfu ve Velké ceně Malajsie.

VÍTĚZ. Sebastian Vettel se raduje po svém triumfu ve Velké ceně Malajsie. | foto: Reuters

Trojnásobný mistr světa Vettel se díky triumfu dostal do čela průběžného pořadí mistrovství světa. V čele má nyní devítibodový náskok před Kimim Räikkönenem, kterému po vítězství před týdnem dny v Melbourne závod vůbec nevyšel, po trestu v kvalifikaci pokazil start a dojel až na 7. příčce.

Vyrovnanost současné formule 1 potvrdila i Velké cena Malajsie. S vozy Red Bullu v čele bojovali po celý závod dva nečekaní soupeři - jezdci Mercedesu. Lewis Hamilton se dokonce po třetí výměně pneumatiky dostal před Vettela na druhé místo. Jako by tým po odchodu Michaela Schumachera někdo polil živou vodou.

Závěr závodu však stuttgartským příliš nevyšel a o první místo bojovali pouze zástupci Red Bullu. Divákům předvedli jezdci mistrovského týmu nečekaně dramatický souboj. Vettel byl před cílem rychlejší, ale Webber hájil vedení, co mu síly stačily. Několik útoků odrazil, poté projeli celou sérii zatáček kolo na kolo a Němec se jen za cenu nejvyššího risku prosadil na první místo. Tohle vážně týmoví stratégové povolili?

"Byl to opravdu velmi těsný souboj, Mark jel skvěle a nebylo snadné ho porazit. Jsem rád, že mi vyšla strategie, dobře jsme ji naplánovali a v závěru jsem měl navrch. Teď si užívám vítězství, které vůbec nebylo jednoduché," uvedl Sebastian Vettel na stupních vítězů.

Závod jsme sledovali on-line

"První část závodu byla pro mě velmi povedená, konečně se mi podařil start a vše šlo skvěle. Zvolili jsme správnou strategii a pro závěr ušetřili sadu pneumatik. Jsem zklamaný, že jsem dojel až druhý, ale musím říct, že ten souboj byl opravdu na hraně," komentoval Velkou cenu druhý jezdec Red Bullu Mark Webber.

Sebastian Vettel vyhrál jen díky tomu, že nedbal týmových příkazů a navzdory nim útočil na vedoucího Webbera. Ten se také s německým jezdcem po dojezdu nebavil a z jeho gest byla jasná velká nespokojenost. Co mu bylo platné, že se mu týmový kolega hned na tiskové konferenci omluvil... To mu 25 bodů a pocty pro vítěze nevrátí.

Sebastian Vettel si připsal sedmadvacáté vítězství v kariéře Grand Prix, čímž vyrovnal bilanci legendárního Skota Jackieho Stewarta. Z aktivních jezdců je lepší jen Alonso s třiceti triumfy.

KOLO NA KOLO. Sebastian Vettel a Mark Webber soupeří ve Velké ceně Malajsie.
Sebastian Vettel vede před Markem Webberem ve Velké ceně Malajsie.

KOLO NA KOLO. Sebastian Vettel a Mark Webber soupeří ve Velké ceně Malajsie.

Třetí v cíli Lewis Hamilton byl spokojený. Již se mu podařilo umlčet kritiky, kteří mu předhazovali, že přestupem k Mercedesu se připraví o kvalitní auto a pravidelná umístění na stupních vítězů. Začátkem roku 2013 má Mercedes lepší monopost než McLaren a na pódium vystoupal právě teď v Sepangu.

"Tým odvedl skvělou práci a měli jsme v závodě silné auto. Pracovalo skvěle v průběhu celého závodu a neměli jsme vůbec žádné problémy," přidal se Lewis Hamilton. "Tohle je nejlepší možný základ pro další výsledky."

Ferrari ztratilo na startu
Jak závod vyšel Mercedesu, tak se nevyvedl Ferrari. Fernando Alonso a Felipe Massa totiž neměli nejlepší start, jak se v poslední době stalo ve formuli 1 tradicí. Monoposty Red Bullu byly stejně rychlé. Vettel šel do vedení, do kterého chtěl Alonso. Bohužel pro něj chtěl až příliš...

Vicemistr světa hned ve druhé zatáčce v souboji s Vettelem poškodil přední křídlo a první kolo projel s jiskrami kolem vozu - jeho spoiler brousil o asfalt. Přesto dokázal celý okruh hájit druhou příčku před dotírajícím Markem Webberem. Na cílové rovince se však celé křídlo definitivně odlomilo a spadlo mu pod kola. Neovladatelné Ferrari zapadlo do štěrku v únikové zóně. Byl konec. Španěl loňský triumf v Malajsii neobhájil. Ačkoliv měl letos mnohem konkurenceschopnější vůz, ačkoliv byl, na rozdíl od loňské sezony, řazen mezi favority.

Fernando Alonso a poškozené přední přítlačné křídlo jeho Ferrari při Velké ceně
Fernando Alonso opouští při Velké ceně Malajsie trať v Sepangu bez rozbitého
Fernando Alonso opouští při Velké ceně Malajsie okruh v Sepangu na motorce

Fernando Alonso a poškozené přední přítlačné křídlo jeho Ferrari při Velké ceně Malajsie.

Rudou zástavu tak držel v Malajsii pouze Felipe Massa, ale ani ten ji nedokázal dovézt na stupně vítězů. Po startu se postupně propadal - na přechodných pneumatikách nebylo Ferrari vůbec rychlé jako na suchu a Brazilec ztratil hodně míst, která postupně během závodu ztěžka získával zpět. Nebýt nepovedeného začátku, nebojoval by s Grosjeanem o páté místo, ale o vítězství.

Massa byl začátkem závodu sedmý, přičemž startoval z druhé příčky. Kromě jiných zaostával například za Nikem Hülkenbergem v podceňovaném Williamsu. S tím si však snadno poradil, stejně jako s útokem jezdců Lotusu nebo snahou Jensona Buttona na Mercedesu. Na duo Red Bullu, stejně jako na dvojici Mercedesu jednoduše v Sepangu neměl.

Lotus nezvládl start
Podobný průšvih jako ve Ferrari čekal také stáj Lotus. Räikkönen po startu z desátého místa ještě další dvě příčky ztratil a ukázalo se, že na pneumatikách do přechodných podmínek to nejde francouzské stáji tak dobře. Déšť před startem nepřišel pro Lotus vůbec vhod. Poté se finský závodník pokoušel postupně propracovávat vpřed, ale měl smůlu, že po každém výjezdu z boxů ho zbrzdil některý z pomalejších soupeřů.

Kimi Räikkönen při Velké ceně Malajsie formule 1 na okruhu v Sepangu.

Desítky kol Fin jen sledoval zadní křídlo některého z monopostů a nemohl se dostat vpřed. Nejdřív to byl od 12. kola Sergio Pérez. Poté Nico Hülkenberg, který jel s vozem Sauber skvěle. Zatímco jeho týmový kolega Esteban Guetierrez se ztrácel někde na chvostu pole, "Hulk" se pral o body. Räikkönena svými obrannými manévry přiváděl k šílenství a jednou se dokonce jejich kola střetla a hrozila kolize.

Jakmile se Räikkönen konečně s Hülkenbergem Fin vypořádal, vrátil se před něj Pérez. Je až s podivem, že skončil pozici za týmovým kolegou Grosjeanem, který měl před sebou po většinu závodu volnou trať. Fin měl jen pár kol na to, aby ukázal své možnosti. Tehdy byl nejrychlejším jezdcem na trati. Navzdory sedmému místu zůstává druhý v celkovém pořadí MS.

V závěru závodu se prala o umístění nejen dvojice Red Bullu, ale také duo Mercedesu. Lewis Hamilton měl více sjeté gumy a navíc musel šetřit palivo. Nico Rosberg se těšil na třetí příčku, ale vedení týmu bylo nekomprosmisní: "Lewise nepředjížděj," uslyšel nekompromisní zákaz z vysílačky. A tak nemohl nic dělat. Na rozdíl od Vettela týmové příkazy respektoval.

Dalším závodem Grand Prix je Velká cena Číny. Jede se za tři týdny.

Výsledky Velké ceny Malajsie F1:
 1.Vettel(Red Bull-Renault)
 2.Webber(Red Bull-Renault)+4.298
 3.Hamilton(Mercedes)+12.1
 4.Rosberg(Mercedes)+12.640
 5.Massa(Ferrari)+25.6
 6.Grosjean(Lotus-Renault)+35.5
 7.Räikkönen(Lotus-Renault)+48.4
 8.Hülkenberg(Sauber-Ferrari)+53.0
 9.Pérez(McLaren-Mercedes)+72.3
10.Vergne(Toro Rosso-Ferrari)+87.1
11.Bottas(Williams-Renault)+88.6
12.Gutierrez(Sauber-Ferrari)+1 kolo
13.Bianchi(Marussia-Cosworth)+1 kolo
14.Pic(Caterham-Renault)+1 kolo
15.van der Garde(Caterham-Renault)+1 kolo
16.Chilton(Marussia-Cosworth)+2 kola
17.Button(McLaren-Mercedes)DNF
18.Ricciardo(Toro Rosso-Ferrari)DNF
19.Maldonado(Williams-Renault)DNF
20.Sutil(Force India-Mercedes)DNF
21.Di Resta(Force India-Mercedes)DNF
22.Alonso(Ferrari)DNF
Pořadí MS jezdců:
1.Vettel40
 2.Raikkonen31
 3.Webber26
 4.Hamilton25
 5.Massa22
 6.Alonso18
 7.Rosberg12
 8.Grosjean9
 9.Sutil6
10.Di Resta4
11.Hulkenberg4
12.Button2
13.Perez2
14.Vergne1
Pohár konstruktérů:
 1.Red Bull-Renault66
 2.Lotus-Renault40
 3.Ferrari40
 4.Mercedes37
 5.Force India-Mercedes10
 6.McLaren-Mercedes4
 7.Sauber-Ferrari4
 8.Toro Rosso-Ferrari1
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...