SCHUMI SÁM V POUŠTI. Michael Schumacher v Mercedesu při úvodním tréninku GP Bahrajnu.

SCHUMI SÁM V POUŠTI. Michael Schumacher v Mercedesu při úvodním tréninku GP Bahrajnu. | foto: AP

Velká cena Bahrajnu se v březnu nepojede, formule 1 začne až v Austrálii

  • 14
Organizátoři zrušili kvůli politickému neklidu v zemi Velkou cenu Bahrajnu, kterou mělo 13. března začít mistrovství světa formule 1. Sezonu tak odstartuje o dva týdny později Grand Prix Austrálie.

To, že politická krize v Bahrajnu patrně bude mít za následek odklad zahajovacího závodu, naznačil fakt, že týmy zrušily testování na tamním okruhu, naplánované na první březnový víkend.

Šéf F1 Bernie Ecclestone se původně ke zrušení úvodního závodu sezony vyjádřit nechtěl a věřil, že situace se urovná. Později ale vše přijal: "Je smutné, že Bahrajn musel Velkou cenu odříct. Přejeme celému národu vše nejlepší v procesu uzdravování země a už se těšíme na to, že se do Bahrajnu brzy vrátíme."

Protivládní demonstrace v Bahrajnu trvají týden a zatím si vyžádaly šest obětí na životech. Kvůli politickému neklidu byly už zrušeny víkendové závody asijské série GP2, jichž se měl zúčastnit také český jezdec Josef Král.

Bahrajnský korunní princ Salmán bin Hamad bin Ísá Chalífa v tiskovém prohlášení uvedl, že se "země musí soustředit na naléhavé záležitosti národního zájmu a nechat pořádání závodu formule jedna na pozdější dobu".

Podle listu Gulf News je ale už jisté, že bude velká cena přeložena na listopad. Do seriálu MS formule 1 patří od roku 2004.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž