Sebastian Vettel (Red Bull) v čele Velké ceny Bahrajnu.

Sebastian Vettel (Red Bull) v čele Velké ceny Bahrajnu. | foto: AP

V Austrálii se chystá hon na Red Bull. Bojí se ho i Hamilton

  • 11
Velkou cenu Bahrajnu, úvodní závod sezony F1, ovládl tým Ferrari. Ale favorita nadcházejícího podniku v australském Melbourne je třeba hledat jinde. Nejrychlejší auto má na začátku sezony 2010 tým Red Bull. "Jsou letos nejlepší," je přesvědčen bývalý mistr světa Lewis Hamilton.

V Bahrajnu měl vyhrát Sebastian Vettel. V kvalifikaci na něj nikdo neměl. Ale v závodě ho vzácná závada svíčky v zapalování srazila dokonce ze stupňů vítězů. Až na čtvrté místo. Nic podobného nechce Red Bull při nadcházejícím víkendu dopustit.

"Byli jsme před ostatními v Bahrajnu, budeme i v Austrálii. A snad to napodruhé vyjde i mně," těší se na domácí závod jezdec Red Bullu číslo dvě, Mark Webber.

Ani Lewis Hamilton nepochybuje o tom, že nejlepší stroj postavila stáj se sídlem v britském Milton Keynes.

"Red Bull je až absurdně rychlý, my to zatím můžeme dohánět jen lepší spolehlivostí. Minulý rok disponovali kolikrát dvakrát větším přítlakem než my, a myslím, že ani letos od toho nejsou daleko," uznává hvězda McLarenu.

Souboj č. 2: McLaren vs. Mercedes

"Red Bull je vpředu, za ním Ferrari, a pak jsme my s Mercedesem," říká jezdec McLarenu Lewis Hamilton.

"Jsme na tom s Mercedesem stejně, a teď se uvidí, kdo se dokáže rychleji zlepšovat. V Bahrajnu jsme během víkendu odvedli o něco lepší práci, snad se nám to povede i tentokrát."

Ferrari svedlo v Bahrajnu s Red Bullem na pohled vyrovnaný souboj. Dokonce díky absolutní spolehlivosti v závěru triumfovalo. Ale to mohlo být podle Hamiltona na dlouhou dobu naposled.

"Když se podívám na všechna data, měl by být Red Bull daleko přede všemi. Fernando (Alonso) byl v závodě úžasný a Ferrari je jim o něco blíže než ostatní. Ale stejně to je stále půl vteřiny na kolo," odhadl Hamilton.

Pokud tedy půjde vše podle papírových předpokladů, a nezasáhne závada nějaké té součástky, Red Bull by měl zvítězit. A to dobře vědí i ve Ferrari. Navzdory triumfálnímu vstupu do sezony.

"V Austrálii to nebudeme mít snadné. Vettel bude opět hodně silný," předpokládá Felipe Massa, v Bahrajnu pomalejší z dua Ferrari.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž