Turci zatáhli do formule politiku

  • 76
Politický skandál zasáhl svět formule jedna. Organizátoři nedělní Velké ceny Turecka nechali předávat pohár pro vítěze Mehmeta Aliho Talata, prezidenta mezinárodně neuznávané Severokyperské turecké republiky. Mezinárodní automobilová federace (FIA) dnes oznámila, že hodlá okolnosti slavnostního ceremoniálu vyšetřovat.

Turci byli po vyhlášení obviněni ze zneužití velké sportovní události pro politické účely a podvedení FIA.

"Politická neutralita je základem fungování FIA coby řídícího orgánu mezinárodního motoristického sportu. Žádný kompromis ani její porušování nejsou přijatelné," uvedla FIA. Z jejího prohlášení však nevyplývá, jestli turecké organizátory čekají nějaké sankce.

Samotní pořadatelé nenabídli omluvu za to, že využili závod k politickým účelům.

Kypr je rozdělený od roku 1974, kdy na ostrov vstoupili Turci. Mezinárodní organizace jako představitele státu uznávají jen vládu Kyperské republiky, v níž žije řecky mluvící obyvatelstvo na jihu ostrova.

Přítomnost Talata v Istanbulu okamžitě vyvolala nesouhlasnou reakci kyperské vlády, která to označila za nepřijatelné a provokativní divadlo.

Felipe Massa s trofejí, kterou mu po Velké ceně Turecka předal prezident kyperských Turků Mehmet Ali Talat (zrcadlí se na trofeji).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž