Lewis Hamilton (McLaren) ve Velké ceně Malajsie

Lewis Hamilton (McLaren) ve Velké ceně Malajsie | foto: AP

To není špatné, usmíval se po šestém místě v cíli Hamilton

Za tři roky v seriálu formule 1 tak hluboko v poli na startovním roštu nebyl. Taktickou chybu týmu v sobotní kvalifikaci však v závodě Lewis Hamilton dokonale napravil, polepšil si o čtrnáct míst. "To není špatné z dvacátého místa na startu," usmíval se v cíli. "Auto mi jelo neskutečně dobře."

Před Hamiltonem byli na startu jeho týmový kolega Button a rovněž jeho věčný sok Alonso v barvách Ferrari. Ale ani jeden z nich se nedokázal prodírat mezi pomalejšími jezdci tak důrazně jako pětadvacetiletá hvězda McLarenu.

"Kdyby kvalifikace dopadla jinak, byl bych ještě víc vpředu, ale i takto mám ze závodu v Malajsii dobrý pocit. Tým odvedl skvělou práci a auto je opravdu rychlé, k další Velké ceně pojedeme s jistotou, že můžeme vyhrát. To je důležité," pokračoval Hamilton, který zatím na první letošní vítězství čeká.

V polovině Velké ceny se zdálo, že Hamilton bude o dost výš než na šesté příčce. Dvacet kol před cílem se objevil za zadním křídlem monopostu Force India Němce Sutila. Jenže auta indického týmu jsou nastavena na nižší přítlak - v zatáčkách jsou možná mclareny o dost lepší, jenže předjíždí se na rovince, a tam kraloval Sutil.

"Byl jsem jasně rychlejší, ale na výjezdech ze zatáček a na rovinkách jsem se k němu nedostal. Nemohl jsem předjíždět," postěžoval si pilot, pro něhož je jiné umístění než první místo vždy zklamáním.

Lewis Hamilton s vozem McLaren v deštivé kvalifikaci GP Malajsie.

Lewis Hamilton s vozem McLaren v deštivé kvalifikaci GP Malajsie.

Lewis Hamilton (vpravo) s vozem McLaren a Vitalij Petrov (Renault) ve Velké ceně Malajsie.

Hamilton (vpravo) s vozem McLaren a Petrov (Renault) ve Velké ceně Malajsie.

Jenson Button zažil po triumfu v Austrálii kruté vystřízlivění. Před týdnem zvolil jinou pneumatikovou strategii a získal díky tomu vítězství, teď ho volba tvrdší směsi obutí stála pár míst. Vybojoval jen osmou pozici.

"Start se mi ani trochu nepovedl, vůbec jsem neměl na zádi přilnavost a nemohl jsem jet rychle. I proto jsem zabočil do boxů už v desátém kole," popisoval úřadující mistr světa.

Na měkké směsi zrychlil, ale daní mu bylo, že v závěru se ztěží udržel na trati. Ojeté gumy ho zpomalovaly tak, že Alonso se k němu blížil tempem dvou vteřin za kolo. Jejich souboj byl oživením posledních kol závodu a Button ho nakonec vyhrál. Se štěstím.

"Fernando to zkusil hodněkrát, byl výrazně rychlejší a měl jsem co dělat, abych ho udržel vzadu. Pak se v jedné zatáčce dostal vnějškem přede mě, a v tom se mu zakouřilo z motoru. Nevím přesně, co se stalo, ale byl to pěkný boj," dodal v letošní sezoně zatím bodově lepší pilot McLarenu.

Výsledky závodu najdete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž