Takuma Sato asi nahradí v Jordanu Alesiho

Tokio - Šampion britské formule 3 Takuma Sato se v příští sezoně stane členem týmu formule 1 Jordan. Uvedla to Honda, která dodává stáji motory, na svých oficiálních stránkách. Japonská hvězda tak dostala přednost před veteránem Jeanem Alesim a mistrem světa formule 3000 Justinem Wilsonem. Oficiálně by mělo být oznámeno, že Sato zaujme místo vedle Giancarla Fisichelli na středeční tiskové konferenci. "Podrobnosti svého účinkování v příští sezoně zdělí Sato ve středu," oznámila japonská agentura Jiji and Kyoudo.


 Sato dokázal jako první japonec v historii vyhrát britský šampionát formule 3, dosáhl dvanácti vítězství v sezoně. Letos byl testovacím jezdcem druhého týmu Hondy ve formuli 1, British American Racing. Stále se ještě nerozhodlo, zda Sato pojede o víkendu Velkou cenu Japonska.

Čtyřiadvacetiletý pilot se naposledy posadil do monopostu formule 1 BAR při pondělní prezentaci Hondy spolu s Jacquesem Villeneuvem. "Mám stále kontrak s BARem a o ničem dalším nemohu mluvit. Je to složitá záležitost a zatím musím čekat," dodal o své budoucnosti v F1.

Sato bude sedmým japonským pilotem ve formuli 1 v historii. Posledním zástupcem země vycházejícího slunce byl Toranosuke Takagi v sezoně 1998.

Satova motoristická kariéra začala v roce 1997 poté, co byl označen za největší naději závodní školy Hondy v Suzuce. Příští rok se již přesunul do Velké Británie, kde již v roce 1999 vyhrál pro tým Carlin Racing čtyři závody.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž