Sebastian Vettel

Sebastian Vettel | foto: AP

Snad bude závod hodně nudný, přeje si vítěz kvalifikace Vettel

  • 5
Jestli někdo čekal kvalifikační triumf týmu Red Bull, Sebastian Vettel to určitě nebyl. Mladý Němec na tiskové konferenci po závodě zářil spokojeností. "Velké překvapení!" radoval se vicemistr světa poté, co o 0,141 vteřiny porazil Brazilce Massu z Ferrari.

"Po zimních testech nikdo přesně nevěděl, jak bude vypadat naše výkonnost v porovnání se soupeři. Samozřejmě, že bylo zřejmé, které čtyři stáje budou nejlepší, ale dál bylo možné jen hádat," popisoval Vettel své představy před cestou do Bahrajnu.

Navíc páteční tréninkové jízdy rakouské stáji vůbec nevyšly. Inženýři se místo práce na nastavení monospotů zabývali opravami rozličných závad a Vettel s Webberem strávili na dráze mnohem méně času, než by potřebovali.

"Byl to pro nás složitý den," potvrdil Vettel. "Po něm následovala velmi náročná noc. Mechanici téměř nespali a dřeli do úmoru na obou autech."

Sebastian Vettel nepochyboval, že technický ředitel týmu Adrian Newey postavil další vynikající stroj, ale co se týká nastavení a spolehlivosti všech systémů, má podle něj jeho tým ještě co dohánět.

"Vím, že máme stejně jako minulý rok skvělé auto, ale nejdřív je potřeba zajistit, aby dokonale fungovalo," uvedl dvaadvacetiletý pilot.

Do kvalifikace šel celý tým Red Bull s otázkou, jak si jeho jezdci povedou. Ale zejména Sebastian Vettel ukázal, že jakékoliv obavy byly zcela zbytečné.

"Kvalifikace šla velmi hladce," usmíval se Vettel. "Jsem neskutečně šťastný, že mám pole position. Testů nebylo moc. Přípravy byly velmi krátké a hodně hektické a naděje na vítězství si dělalo před Bahrajnem celkem osm lidí. Je úžasný pocit, že to v sobotu vyšlo zrovna nám."

Před vlastním závodem si Sebastian Vettel přeje úplně něco jiného než miliony fanoušků formule 1 po celém světě. Napínavé a dramatické souboje je přesně to, co Vettel po kvalifikačním triumfu nepotřebuje.

"Uvidíme, jak to bude v neděli vypadat. Možná to bude vzrušující závod, možná to bude pěkná nuda," nechal se slyšet. "A to je přesně to, co si přejeme! Chceme, abychom byli v cíli na stejném místě jako na startu, takže potřebujeme poklidný závod bez nějakých zajímavých událostí a změn pořadí."

vettel očekává, že těžká auta plná benzinu by mohla obraz Velké ceny hodně ovlivnit. "Začátek závodu bude rozhodující. Kdo pojede naplno, může na to doplatit, protože zásadní bude udržet pneumatiky v co možná nejlepším stavu. A dnes nikdo neví, jak to nakonec bude vypadat."

Výsledky kvalifikace najdete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž