Sebastian Vettel  ze stáje Red Bull sleduje průběh tréninku na Velkou cenu

Sebastian Vettel ze stáje Red Bull sleduje průběh tréninku na Velkou cenu Korejské republiky. | foto: Reuters

Sebastian Vettel se soupeřů nebojí. Má strach o pneumatiky

  • 1
Velká cena Koreje se na suchu nikdy nejela. A i kdyby, minulý rok se piloti F1 nemuseli bát, že jim pneumatiky Bridgestone nevydrží. Ale Pirelli jsou podstatně měkčí. "Můžeme do boxů maximálně pětkrát. Ale to nemusí stačit," obává se dvojnásobný mistr světa Sebastian Vettel.

V Jižní Koreji, na okruhu Yeongam, se před rokem jelo poprvé. Ale závod zdramatizoval déšť a jezdci si nemohli vyzkoušet, jaký nápor vydrží obutí jejich vozů na drsném povrchu okruhu. Letos podle předpovědi při závodě pršet nemá.

A je tady další důležitý fakt. Pneumatiky Pirelli, které používají vozy formule 1 od letošního roku, nevydrží. Drolí se bleskovou rychlostí a italská firma dovezla na Korejský poloostrov měkkou a superměkkou směs. Na "suchém Yeongamu" je jezdci budou zkoušet teprve v sobotu. A mohou se naplnit obavy úřadujícího šampiona Vettela.

"Tenhle okruh doslova žere pneumatiky. A to dokonce i na dlouhých rovinkách. Uvidíme, jak to dopadne, ale může to být hodně zajímavé," předpokládá Vettel.

Fotogalerie

Co může být tak zajímavé? Na závod mají jezdci standardně tři až čtyři sady měkčí směsi pneumatik a jednu "tvrdou" sadu. To však nemusí v případě více než pěti zastávek stačit.

"Do boxů jezdíme maximálně pětkrát," potvrzuje Vettel. "Pokud by zde skutečně pneumatiky tak rychle odcházely, budeme muset použít během závodu dvě nebo více tvrdších sad. Pak bude strategie důležitější více než kdykoliv jindy," dodal.

V pátek v oblasti Soulu celé dopoledne pršelo a déšť ustával až v průběhu druhého, odpoledního tréninku. Sebastian Vettel zajel třetí nejlepší čas, 1,8 vteřiny za dvojicí McLarenu Hamilton, Button.

"Myslím, že zatím se nedá z výsledků nic odhadnout. Za podmínek, jaké byly v pátek, byl McLaren velmi silný, ale na suché dráze to může být jinak. Je teď těžké cokoliv tipovat," dodal lídr týmu Red Bull.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž