Michael Schumacher po deštivé kvalifikaci GP Malajsie.

Michael Schumacher po deštivé kvalifikaci GP Malajsie. | foto: AP

Schumachera zradila matka. A tak fandil Rosbergovi

  • 28
Zatímco Nico Rosberg projížděl cílem na třetím místě a radoval se z premiérových stupňů vítězů pro Mercedes, očekávaný lídr týmu Michael Schumacher jen smutně příhlížel z boxů. V Malajsii poprvé po návratu do F1 nebodoval. Na vině byla technika. "Nedávalo by smysl být kvůli tomu naštvaný, to je součást hry s názvem F1," zaujal sedminásobný mistr světa k výsledku filozofickou pózu.

Michael Schumacher triumfoval v Malajsii třikrát s vozem Ferrari. Okruh v Sepangu měl pro jeho rychlost i obtížné podmínky vždy rád. Ale tentokrát mu to nebylo nic platné. Uvolněná matka na levém zadním kole ho předčasně poslala do sprch.

"Je to opravdu nezvyklá závada. V testech jsme nikdy takový problém neměli. Musíme se na to podívat, aby se to už nikdy neopakovalo," sdělil Schumacher pár desítek minut poté, co v šesté zatáčce okruhu zjistil, že mu auto špatně zatáčí doleva a nezbývalo mu nic jiného než zastavit na trávě za únikovou zónou. Poté nasedl za řidiče na moped a nechal se svézt do zázemí svého týmu. Po šestém místě v Bahrajnu a následném desátém v Malajsii skončil hluboko v poli poražených.

Jeho týmový kolega Nico Rosberg dokončil Velkou cenu Malajsie na třetím místě za piloty Red Bullu Vettelem a Webberem. Získal pro tovární tým Mercedesu první stupně vítězů ve formuli 1 od roku 1955.

"Mám radost spolu s Nikem i celým týmem, je to dobrý základ pro další úspěchy," konstatoval Schumacher.

VETERÁN. Michael Schumacher v prvním tréninku Velké ceny Bahrajnu F1.Michael Schumacher ze stáje Mercedes v kvalifikaci Velké ceny Austrálie.

Nico Rosberg měl samozřejmě hodně důvodů k oslavě, ale jako správný týmový hráč se také díval do budoucnosti.

"Sice stále ještě nejsme tam, kde bychom chtěli a měli být, ale po dnešku jsem přesvědčen, že brzo výkonnostní ztrátu stáhneme. V Malajsii to bylo lepší než v předchozích závodech a mělo by to tak pokračovat," předpokládá německý závodník.

Syn mistra světa Kekeho zatím nikdy ve formuli 1 nevyhrál, ale na pódium putoval už potřetí v kariéře. V roce 2008 obsadil druhé místo v Singapuru a třetí v Austrálii. To zároveň byly i dva poslední podobné úspěchy týmu Williams. I kvůli jeho slabšímu autu přijal Rosberg nabídku Brawnu, jenž se vzápětí změnil v Mercedes. A udělal dobře.

"Byl to skvělý pocit stát po takové době na stupních vítězů. Věřím, že to letos nebylo naposledy," dodal jezdec.

Výsledky závodu najdete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž