Josef Král při zastávce v boxech - i tohle se jeho mechanici museli znovu naučit. | foto: Roman Klemm

Věřím, že mi vítězství ve Spa hodně pomůže, říká mladý pilot Král

  • 3
Jen tři hodiny předtím, než na trať v belgickém Spa vyrazili Schumacher, Alonso a spol. ke včerejšímu závodu formule 1, poslouchaly desetitisíce lidí českou hymnu. Josef Král totiž poprvé v kariéře vyhrál podnik série GP2, která je považována za předstupeň F1 a je součástí jejích víkendů. "Věřím, že mi tohle vítězství v kariéře hodně pomůže," říká 22letý pilot, jenž sní o formuli 1.

Jen málokdo váš závod viděl, popište tedy, jaký byl?
Super, stejně jako celý víkend. Doteď jsme se s týmem trápili, měli jsme kupu problémů, až konečně přišlo zadostiučinění. V kvalifikaci jsem byl sice až 15., jenže pak jsem v sobotním závodě dojel čtvrtý, a do toho nedělního tak startoval z páté příčky. V první zatáčce jsem vedl a už jsem to nepustil.

Naposledy během víkendu formule 1 hrála česká hymna před deseti lety, když Tomáš Enge vyhrál závod Formule 3000...
... opravím vás: před třemi lety jsem vyhrál závod Formule Masters v Maďarsku, který byl tehdy součástí závodu formule 1, ale to se samozřejmě s dneškem nedá srovnat. Před rokem jsem byl druhý v Monaku, což pro mě bylo jako vítězství, ale slyšet zase hymnu, to je super pocit. Ale vůbec jsem neslavil, dvě hodiny po závodě už jsem mířil na letiště a teď jsem ve Valencii, kde mě čekají do středy tréninky na simulátoru. Chci se připravit, neboť už o víkendu jedeme v Monze.

Zažil jste perfektní víkend, přitom v sezoně jste ve 14 předchozích závodech nebodoval. Čím to?
Měli jsme pořád technické problémy a pak neuvěřitelnou smůlu. Jednou mi pořádně nefungoval volant, ve Valencii se mi zase zasekla hadička s pitím, přitom venku bylo čtyřicet, v Monaku se mi utrhla vysílačka a překážela při zatáčení. Teď věřím, že se to zlomilo, že to pozvedne celý tým.

I vaši kariéru?
Doufám, že ano. Výhry ve druhé půlce sezony a navíc na takovém klasickém okruhu, jako je Spa, se cení.

Mimochodem, vám se právě daří na královských okruzích, jako je Spa či Monako, kde jste byl loni druhý.
Sedí mi, protože mám rád technické tratě. Líbí se mi i Monza, tak se těšte na víkend.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž