Sebastian Vettel s monopostem Red Bull v tréninku Velké ceny Británie F1.

Sebastian Vettel s monopostem Red Bull v tréninku Velké ceny Británie F1. | foto: AP

Red Bull je hodně silný, shodují se v Británii jezdci formule 1

  • 1
Boj proti Red Bullu bude obtížný. Ne-li nemožný. V tom se po pátečních trénincích Velké ceny Británie shoduje většina pilotů formule 1. Mark Webber a Sebastian Vettel byli v klasických rychlých zatáčkách suverénní. "Red Bully jsou hodně vpředu," tuší Alonso z Ferrari. "Snad to v sobotu bude těsnější."

Právě Alonso se v pátek dokázal jezdcům rakousko-britské stáje přiblížit nejvíce, v závěrečných kolech dokonce rozčísl vedoucí dvojici a připsal si druhý nejlepší čas. Necelé čtyři desetiny vteřiny za Webberem. V předpovědích dalšího průběhu však zůstává při zemi.

"Byl to dobrý pátek. Testovali jsme nové díly a všechno fungovalo k maximální spokojenosti. Ale přes noc ještě musíme auto zlepšit, jinak nebudeme stačit," obává se španělská hvězda.

Okruh Silverstone je v některých parametrech podobný trati v Barceloně, kde byly vozy Red Bullu nedostižné. Od prvních metrů ujely všem a podobný scénář se nabízí i pro Velkou cenu Británie. Pokud se ovšem výrazně nezlepší tým McLaren. Jak se ukázalo před čtrnácti dny v průběhu Velké ceny Evropy, možné to je.

"Mezi námi a McLarenem to může být těsné," přemýšlel Alonso o soupeřích. "Ve Valencii ztráceli v pátek vteřinu a v sobotu šel Hamilton před nás. Zatím určitě neukázali všechno, co na domácí závod nachystali."

Jeho slova potvrzoval v tiskovém prohlášení stáje z Wokingu i sám Lewis Hamilton. Ale jak Alonso předpověděl, nechtěl hovořit o všem. Zejména o tom, nakolik je spokojen s novou zádí a předním křídlem monopostu, které k Velké ceně Británie nechala stáj dopravit.

"Od Valencie jsme se určitě o něco zlepšili," říká Hamilton. "Na podobných okruzích jsme vždy ztráceli na Red Bull víc. A tady, pokud se nám podaří lépe nastavit auta, můžeme podle mého názoru dokonce s Red Bullem bojovat jako rovnocenný soupeř."

Ale je tam to "pokud". Problémy týmu s nastavením monopostu zmínil i Jenson Button. Podle britského závodníka bude mít tým inženýrů McLarenu v noci z pátku na sobotu hodně práce.

"S novým šasi jsem měl problémy. Nedařilo se mi najít ideální nastavení," uvedl Button, který si v trénincích připsal až třináctý čas. Během dne se to zlepšovalo, ale na pár místech okruhu se auto stále chová velmi nevypočítatelně. Je před námi ještě hodně práce - nejsme přesně tam, kde jsme chtěli být."

Výsledky tréninku najdete ZDE.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž