Pojede se Rallye Monte Carlo na podzim?

Londýn - Rozsáhlých možná dozná od příští sezony kalendář mistrovství světa v rallye. Vedení Mezinárodní automobilové federace (FIA) by rádo nabídlo majitelům vysílacích práv kompaktnější program, který by k závodům přitáhl po celém světě více diváků.

Jednou ze zvažovaných možností je přeřazení tradičního úvodního závodu Rallye Monte Carlo na konec sezony.  Místo v lednu by se tak ve Francii jezdilo v listopadu.

Funkcionáři by chtěli, aby se pokud možno závodilo každých čtrnáct dní v týdnech mezi Velkými cenami formule 1. Seriál formulí ovšem začíná později než rallye, první Grand Prix je na programu v březnu.

Návrh na možné změny termínů jednotlivých závodů vyvolal rozporuplné reakce. "Myslím, že je to výborný nápad," pochvaloval si přesun Rallye Monte Carlo šéf stáje Subaru Davdi Lapworth.

"Vím, že pro Francouze je to šokující myšlenka, já ale nevím, proč bychom nemohli mít pěkný závěr sezony stejně jako pěkný začátek," dodal.

Francouzský pilot Citroënu Sebastien Loeb, jenž asfaltový vstup do sezony vyhrál v posledních dvou letech, je naopak proti. Změna termínu by podle něho výrazně změnila charakter závodu, protože by zmizel sníh a led v horských rychlostních zkouškách.

"Byla by to sice stále dobrá rallye, ale už by to nebylo Monte Carlo. Bylo by to spíš jako Korsika," prohlásil Loeb.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž