Nováčci na body nedosáhli

  • 3
Melbourne - Ani jeden ze čtveřice nových mužů za volanty monopostů formule jedna nenavázal na tradici posledních let a nezískal v první velké ceně sezony v australském Albert Parku jediný bod. Vloni zde totiž dokázal Mark Webber dojet s mizerným Minardi pátý, v roce 2001 zase zazářil šestým místem Kimi Raikkönen se Sauberem. Debutantská bilance je tento rok o to tristnější, že žádný z kvarteta závodníků neviděl ani cílovou čáru.

Jako první se se závodem rozloučil Ralph Firman. Snažil se, jel na 100%, ale vyletěl z trati na stejném místě jako o tři kola dříve Rubens Barrichello. Je zajímavé, že na stejném místě vypadli hned dva jezdci obouvající stejné směsi Bridgestone. Je tedy možné, že na vině není jezdecká chyba, ale problémy s pneumatikami. Brit bude muset na sobě ještě hodně pracovat, aby neskončil jen jako vyšší verze Takumy Sata.

Jen o jedno kolo dále se dostal Cristiano da Matta. Brazilec sice loni dominoval v sérii CART, ale v F1 se zatím hledá. Ocitnout se ve štěrku jen kvůli tomu, že pozdě zabrzdíte, je ostudou i ve Formuli Ford, natož na nejvyšším fóru.

Zdaleka nejlepší dojem z debutantů udělal Justin Wilson. Na mokré trati, kde se nejlépe ukáží silné a slabé stránky jezdců, se dokázal v jezdeckém poli vyšplhat o devět příček kupředu. Jak vozovka vysychala, začaly se ukazovat rozdíly v kvalitě vozů, takže se opět propadal. Je jen škoda, že na trati vydržel pouhých 16 kol.

Nejdále se ze čtveřice formulových mušketýrů dostal Antonio Pizzonia. Tomu se příliš nepovedla páteční kvalifikace a ani sobotní ostré kolo nezajel zrovna nejrychleji. V samotném závodě na sebe nijak výrazně neupozornil a do chvíle, kdy mu odešlo zavěšení, se držel kolem desáté příčky.

První velká cena často ukáže, že se zrodila nová hvězda. Ale někteří piloti potřebují čas, aby mohli předvést svůj skutečný potenciál. Více předvedou na dalších velkých cenách.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž