Sebastian Vettel v kvalifikaci na Velkou cenu Číny.

Sebastian Vettel v kvalifikaci na Velkou cenu Číny. | foto: Reuters

Nešťastné načasování safety car, smutnil Vettel v Číně. Mohl vyhrát?

  • 5
Je přesvědčen, že Velkou cenu Číny mohl vyhrát. Nehoda Antonina Giovinazziho ho však připravila o výhodu, kterou získal časnou výměnou pneumatik. Za třemi pomalejšími jezdci tak mohl Sebastian Vettel jen sledovat, jak mu Lewis Hamilton mizí z dohledu.

Po startu byla trať mokrá, ale Sebastian Vettel rychle vypozoroval, že suchá místa se rychle zvětšují. Už ve třetím kole zamířil do boxů pro hladké pneumatiky. Jako jediný jezdec ze špičky. Mělo to znamenat velkou výhodu.

„Zjistil jsem, že gumy do přechodných podmínek se hodně opotřebovávají. Na mnoha místech byla dráha bez vody, takže jsem šel do risku a zajel do boxů pro hladké gumy,“ popisoval jezdec Ferrari. „Jakmile jsem však začal cítit, že mi pneumatiky dávají výhodu, vyjel safety car. Ztratil jsem hodně pozic.“

Vettel měnil gumy ve třetím kole, Antonio Giovinazzi havaroval ve čtvrtém a již v tom pátém projížděl vláček jezdců namísto po trati boxovou uličkou. První pětice jezdců, která dosud pneumatiky neměnila, využila toho, že boxy museli projet všichni a přezula v podstatě bez časového postihu.

Jakmile se začalo opět závodit, trpěl Vettel za týmovým kolegou Räikkönenem, který nedokázal předjet Daniela Ricciarda. Jakmile se Němec dostal před týmového kolegu (Nečekaně nešlo o týmovou režii, ale o skutečný předjížděcí manévr), prodral se i před Ricciarda. Na stíhání Hamiltona bylo však už pozdě. Ztráta byla příliš velká. Do cíle ji dokázal závodník Ferrari stáhnout na šest vteřin.

Výsledky závodu najdete ZDE

„Musím to brát tak, že vítěz si závod prostě zasloužil vyhrát. Lewis odvedl nejlepší výkon. Kdybych byl vpředu, mohlo se stát cokoliv. Byl to dlouhý závod,“ pokračoval trochu ublíženě čtyřnásobný mistr světa. „Stále mi hlásili Hamiltonovy časy a myslí, že jsem byl občas tak o půl vteřiny na kolo rychlejší. Stále jsem jel naplno v naději, že udělá chybu. Nestalo se, ale udělal jsem vše, co bylo možné.“

Lewis Hamilton, který vybojoval 54. vítězství ve formuli 1, měl jasno. S Vettelem víceméně souhlasil. „Jediné shrnutí závodu je, že byl velmi, velmi těsný,“ řekl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž