Sebastian Vettel na trati Velké ceny Francie

Sebastian Vettel na trati Velké ceny Francie | foto: AP

Nebylo tam místo, bránil se potrestaný Vettel po nehodě

  • 4
Soupeři měli jasno, diváci měli jasno a také sportovní komisaři Velké ceny Francie, kteří Sebastiana Vettela označili jako viníka kolize hned po startu. Jen německý pilot hledal výmluvy. „Neměl jsem kam jet, auta byla těsně přede mnou i za mnou,“ popisoval jezdec Ferrari, který na Paul Ricardu přišel o vedení v šampionátu formule 1.

Sebastian Vettel začínal po kolizi v prvním kole závod z předposledního místa, za ním byl pouze jeho „soupeř“ při srážce Valtteri Bottas. Ten dostal v levotočivé zatáčce ránu zezadu, Vettel mu předním křídlem prorazil pneumatiku. Brzdil příliš pozdě a zablokovala se mu kola. Bývalý mistr světa vysvětloval proč.

„Měl jsem až moc dobrý start,“ uvedl závodník. „Poté byl konec. Zkoušel jsem brzdit dříve, ale neměl jsem kolem sebe žádné místo a neměl jsem přítlak. Valtteri zkoušel na vnějšku hájit svou pozici, ale zatáčka se stáčela doleva a já neměl kam jet. Moje kola měla hodně malou přilnavost, takže jsem se nemohl vyhnout srážce, i když jsem se opravdu snažil. Ale je jasné, že to byla moje chyba,“ popisoval jezdec Ferrari.

Výsledky závodu najdete ZDE

Navzdory tomu, že v kvalifikaci skončil až třetí je Vettel přesvědčen, že mohl bojovat s Lewisem Hamilton o vítězství. „Myslím, že jsme měli slušný výkon na to, abychom byli Mercedesu vyrovnanými soupeři. Těžko ale soudit, když jsem celý závod byl někde úplně jinde. Chybí přímé srovnání.“

Posoudit, nakolik by se mohl měřit s Hamiltonem, nemohl ani Kimi Räikkönen s druhým Ferrari, který také doplatil na Vettelovu chybu. Po výborném startu byl za svým týmovým kolegou a po kolizi se mu musel vyhýbat, takže se kolem něj prohnalo hned několik soupeřů. Než se dostal zpět dopředu, Hamilton byl už příliš daleko.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž