Hamilton, McLaren - Monopost McLaren Lewise Hamiltona po havárii v druhém tréninku GP Bahrajnu. | foto: Reuters

Moje chyba, přiznal po nehodě Hamilton

  • 15
Manáma - "Právě jsem přidával plyn a tohle se někdy stává. Byla to moje chyba," přiznal Lewis Hamilton po efektní demolici svého monopostu v druhém tréninku Velké ceny Bahrajnu. Mechanici McLarenu musí v jeho autě měnit motor i převodovku. "Asi mě teď nebudou mít moc rádi," dodal už s úsměvem vedoucí jezdec šampionátu.

Druhé, hodinu a půl dlouhé jízdy se chýlily ke konci, když ztratil na výjezdu ze sedmé zatáčky kontrolu nad monopostem.

Nekontrolovatelným smýkáním prolétl k bariéře z pneumatik, o kterou se opřel pravou částí svého stroje. Pak mohl už jen vystoupit z kokpitu.

"Je to škoda. Jinak bych byl s prvním dnem spokojený, hodně jsme toho vyzkoušeli," uvedl Hamilton. "Pozitivem je, že jsem v pořádku. Snad škoda na autě nebude tak hrozná."

V úvodním tréninku Hamilton jezdil s jedinou sadou pneumatik, ačkoli chvíli po startu probrzdil a na jedné gumě se mu vytvořila ploška. "Chtěli jsme ušetřit sadu, tak jsem jezdil dál a jen jsme monitorovali, jestli vibrace nezpůsobují nějakou škodu na autě."

"Zítra může být zcela jiný den a myslím, že máme dost dobré auto, abych dokázal uspět," dodal vicemistr světa.

Po nehodě mohl být Hamilton rád, že unikl trestu od závodních komisařů FIA. Přetížení při nehodě bylo totiž tak velké, že se mladý Brit měl podle pravidel dostavit na lékařskou prohlídku do střediska na okruhu. Ale nepřišel.

Pomohlo mu, že jeden z traťových maršálů, který ho vezl na motorce do boxů, ho prostě jen vysadil před garáží McLarenu místo toho, aby ho dovezl k lékařům, nebo ho alespoň na tuto povinnost upozornil.

"Po rozhovorech s jezdcem číslo 22 a traťovými maršály jsme se rozhodli nevynést žádný postih," bylo uvedeno v oficiálním prohlášení.

Jeho týmový kolega Kovalainen neměl během jízd žádné potíže, tak si mohl dovolit omezit se ve zprávě na fakta.

"V druhém tréninku jsme se soustředili na celkové nastavení a zkoušky pneumatik. Jezdil jsem s primární i fakultativní směsí a přijdou mně hodně podobné," uvedl třetí nejrychlejší muž tréninku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž