Letadlo s Coulthardem havarovalo

L y o n - Skotský pilot formule 1 David Coulthard, který jezdí za stáj McLaren-Mercedes, se zranil při leteckém neštěstí ve francouzském Lyonu. Soukromé letadlo Lear Jet s Coulthardem na palubě havarovalo při přistávacím manévru na letišti v Lyonu a oba piloti nehodu nepřežili. Tři další pasažéři na palubě, včetně vítěze posledního závodu seriálu MS v Silverstonu Coultharda, byli převezeni do nemocnice.

Spolu s Coulthardem byla na palubě jeho snoubenka, modelka Heidi Wichlinská, a osobní trenér Andrew Matthews. Stejně jako devětadvacetiletý pilot i oni utrpěli pouze lehčí zranění a po poskytnutí první pomoci na letišti byli převezeni do nemocnice. Již několik hodin poté byl Coulthard po sérii vyšetření propuštěn do domácího ošetření.

"Samozřejmě se mi velice ulevilo, že Heidi, Andrew i já jsme nezraněni. Chci ale vyjádřit co nejhlubší soustrast rodinám obou pilotů. Nemohu se vracet k detailům nehody, mohu jen říci, že jsem neuvěřitelně šťastný, že jsme vyvázli," uvedl Coulthard v oficiálním prohlášení stáje McLaren.

"Coulthardův stav není v žádném případě znepokojující," potvrdil mluvčí lyonské nemocnice Edouarda Herriota. Mluvčí stáje McLaren Paula Webbová dodala, že se pilot určitě postaví o víkendu v Barceloně na start Velké ceny Španělska. Soukromé letadlo odstartovalo z letiště Farnborough v jižní Anglii a mířilo na francouzskou riviéru do Nice.

Pilot však musel nad Lyonem požádat kvůli problémům s jedním z motorů o nouzové přistání. Ředitel letiště Bernard Chaffange potvrdil, že se stroj po přistání vzňal. "Část letadla byla úplně zničena, ale naštěstí se jim podařilo uniknout oknem. Z letadla se dostali sami okamžitě po nehodě," vysvětlil Chaffange.

Televizní záběry letadla ukázaly, že stroj měl po neštěstí úplně zdemolovanou přední část. "Při přistání letadlo zavadilo levým křídlem o ranvej a narazilo nosem do země. Poté vyjelo z přistávací dráhy a začalo hořet," doplnil jeden z vedoucích představitelů letiště Claude Chapange.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž