Legendární Sennův lotus je na prodej

  • 2
Silverstone - Monopost Lotus, s nímž fenomenální brazilský jezdec Ayrton Senna jel v roce 1986 posledních sedm závodů sezony, je nyní na prodej. Poslední srpnový víkend bude totiž k mání na aukci konané u příležitosti Historického festivalu, který se koná na britském okruhu Silverstone. Automobil je to vskutku cenný: má najeto přibližně 4500 km, maximální rychlost kolem 350 km/h a disponuje motorem Renault o výkonu 1100 koňských sil. Zatím prošel jen třemi majiteli.

"Je to ten nejlepší dokument moderní éry formule jedna, který máme tu čest nabídnout. K vozu máme i kopie všech výkazů testovacích jízd, záznamy kolo po kole a veškeré dokumenty Lotusu a Renaultu, které se o něm zmiňují," uvedl Malcom Barber, manažer londýnské aukční firmy Bonhams&Brooks, která dražbu vozu organizuje.

Historický festival se na Silverstone letos pořádá už podvanácté a může se pochlubit řadou zajímavých hostů. Na okruhu se tak například v neděli  představí i mistr světa z roku 1992 Nigell Mansell. Součástí třídenní akce budou výstavy historických vozidel a závody celkem 17 různých pohárů.

S nabízeným vozem se Senna v roce 1986 zúčastnil Velkých cen Německa, Maďarska, Rakouska, Itálie, Portugalska, Mexika a Austrálie, když dojel nejlépe druhý v Maďarsku.

Ayrton Senna s lotusem


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž