Sebastian Vettel letos v Bahrajnu. Za tuto fotografii získal Jiří Křenek cenu Zlaté oko.

Sebastian Vettel letos v Bahrajnu. Za tuto fotografii získal Jiří Křenek cenu Zlaté oko. | foto: Jiří Křenek

Hamilton i Vettel zblízka. Fotograf Křenek má na výstavě i hvězdy F1

  • 2
Může to být tip, jak si zpestřit procházku vánoční Prahou i tradiční návštěvu trhů. Jak se na chvíli zahřát a přenést se do prostředí F1. V Galerii u Zlatého Kohouta v Michalské ulici, jen kousek od Havelské tržnice či Staroměstského náměstí, má totiž průřezovou výstavu Jiří Křenek. Jeden ze dvou Čechů, kteří pravidelně fotí při závodech formule 1.

Křenek má F1 výsadní pozici u stáje Mercedes, která v posledních letech vládne. Smí vstoupit do týmové garáže i zblízka fotit trojnásobného šampiona Lewise Hamiltona, jehož velkoformátovou fotografii na výstavě rovněž prezentuje. Jak těžké je ale Hamiltona fotit, otevřeně vyprávěl v rozhovoru pro MF DNES nedávno (více zde).

Fotograf Jiří Křenek (vpravo) a závodník Josef Král.

Vystavuje tu však i letošní fotografii Sebastiana Vettela z Ferrari, za kterou minulý týden obdržel cenu Zlaté oko pro nejlepší český snímek roku 2015 s tématikou motoristického sportu.

Jenže nejen formulové fotografie jsou v galerii k vidění. Křenek, jenž v minulosti získal ocenění i na soutěži Czech Press Photo, vystavuje i ukázky ze své rané tvorby, například autoakty či soubor fotografií satelitních městeček.

„Tu výstavu jsem chtěl uspořádat už loni, kdy jsem měl čtyřicet a můj táta sedmdesát. Ale narodila se nám dvojčata, a tak jsem musel napnout sílu jinam. Proto to roční zdržení,“ vysvětluje.

Galerie je otevřena každý den do 30. prosince od 12 do 18 hodin kromě neděle.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž