Janiš nastupuje do formule Renault

O l o m o u c - Jaroslav Janiš, závodnický talent z Olomouce, má konečně jasno. Poté co Jonathan Palmer zrušil sérii Formula Palmer Audi, v jejíž zimní časti Janiš v Anglii zazářil skvělými výkony a měl v ní letos závodit, přestoupil do formule Renault. Je to kategorie, z níž si Peter Sauber vytáhl nový zázrak formule 1 Kimiho Räikkönena. První závod Evropského poháru v Monze o uplynulém víkendu nestihl, ale o Velikonocích (příští víkend) už nastoupí. Nemusí se obávat nového prostředí v týmu, neboť bude závodit za stáj Eiffeland Alberta Hampera, za kterou úspěšně závodil v německé formuli Ford.

Loni v týmu, ve kterém v minulosti sbírali vavříny Tomáš Enge či Heinz Harald Frentzen, získal titul německého vicemistra. "Když Palmer oznámil konec jeho seriálu, můj manažer Antonín Charouz začal okamžitě jednat a výsledkem je můj nástup do formule Renault," líčí sedmnáctiletý Janiš, který má za sebou i testování formule 3000 stáje Coca-Cola Nordic.

Kromě rolí zkušebního jezdce v týmu Tomáše Engeho a novice ve formuli Renault bude mladík zřejmě vidět v dalším pozoruhodném stroji. "O víkendu jsem v Monze poprvé jel závod FIA GT s Porsche 911 GT3-R v českém týmu Coca-Cola Racing a byl to ohromný zážitek. Je to velké, silné auto, které se chová naprosto jinak než formule," líčí Janiš a poznamenal, že jeho další starty s porsche jsou možné. "Pan Charouz řekl, že bude záležet na tom, zda to nebude mít vliv na můj jezdecký styl," řekl.

Formuli Renault už testoval a první okamžiky v kokpitu jej překvapily. Nemile. "O nic vážného nejde, brzy si na to zvyknu, ale ve srovnání s formulemi Palmer či 3000 je ovládání renaultu mnohem horší. Autu schází takzvaný grip, prostě špatně sedí na silnici," zhodnotil Janiš, který bude do své brněnské premiéry ještě testovat v Oscherslebenu a v Brně. "Hned doma a pak i v celém seriálu chci samozřejmě zajet co nejlépe, ale lehké to nebude, protože startovní pole je plné divokých a nadějných jezdců.

Jaroslav Janiš pojede současně Evropský i německý pohár formule Renault, přičemž kontinentální seriál má v případě krytí termínů přednost.

Jaroslav Janiš čeká na pokyn ke startu


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž