Dario Franchitti se raduje ze svého třetího triumfu v závodě 500 mil v

Dario Franchitti se raduje ze svého třetího triumfu v závodě 500 mil v Indianapolis. | foto: Reuters

Indy 500 vyhrál se vzpomínkou na Wheldona jeho přítel Franchitti

  • 0
Nejslavnější americký motoristický závod 500 mil v Indianapolis ovládl potřetí v kariéře Dario Franchitti. Skotský pilot tak navázal na loňský triumf svého blízkého přítele Dana Wheldona, který na sklonku minulé sezony tragicky zahynul v Las Vegas.

"Tohle je celý svět, tohle je Indianapolis. Být na této trofeji po boku Dana znamená víc než cokoli jiného," uvedl devětatřicetiletý Franchitti, jenž už Indy 500 vyhrál v letech 2007 a 2010.

Pro vítězství v 96. ročníku si dojel navzdory incidentu v úvodu závodu, kdy si poničil auto v depu, a ataku Japonce Takumy Sata v závěrečném 200. kole. Na druhém místě skončil Franchittiho týmový kolega Scott Dixon z NovéhoZélandu a třetí byl Brazilec Tony Kanaan.

Závodu předcházela emocionální vzpomínka na dvojnásobného šampiona Wheldona, jenž loni v říjnu nepřežil nehodu v posledním závodu sezony. Po vítězství Franchitti objal Wheldonovu vdovu Susie, jež byla v Indianapolis i s dvěma syny.

"To byl závod! Myslím, že Dan (Wheldon) by na to byl hrdý," řekl Franchitti, jenž se stal desátým trojnásobným šampionem závodu, který se koná od roku 1911.

V neděli se jelo ve více než třicetistupňovém horku a nebyla nouze o dramatické situace - došlo k rekordním 35 změnám ve vedení. O poslední vzrušení se postaral Sato, jenž ve snaze stát se prvním japonským vítězem závodu zaútočil v závěrečném kole na Franchittiho a snažil se ho podjet. Dostal se však příliš nízko, roztočil se a narazil do horní bariéry.

"Jel jsem si pro vítězství. Vyvezl jsem se za Dariem a myslel jsem si, že to mám. Ale on se nevzdal a nenechal mi tam ani trochu místa," uvedl bývalý pilot formule 1.

Franchitti unikl kolizi se Satem jen těsně a zvládl tak se štěstím i druhý incident v závodu, poté co do něj při první zastávce v boxech narazil EJ Viso. Úspěšný debut prožil Rubens Barrichello, jenž se do IndyCar přesunul po dlouhé kariéře v F1. Čtyřicetiletý Brazilec dojel jedenáctý, nejlepší mezi sedmi nováčky na startu. "Moc jsem toho neočekával. Závodilo se tu tvrdě, občas to tady je pořádné bláznovství," řekl vítěz 11 Velkých cen.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž