PALEC NAHORU. Lewis Hamilton může být spokojený, podepsal smlouvu s týmem Mercedes.

PALEC NAHORU. Lewis Hamilton může být spokojený, podepsal smlouvu s týmem Mercedes. | foto: AP

Schumacher po sezoně v Mercedesu skončí, místo něj přijde Hamilton

  • 114
Spekulace se mění v hotovou věc. Sedminásobný mistr světa Michael Schumacher po sezoně skončí u týmu Mercedes, místo něj bude v příštím ročníku mistrovství světa formule 1 závodit Lewis Hamilton z McLarenu. I ten už ohlásil novou tvář: víceletý kontrakt podepsal Sergio Pérez ze stáje Sauber.

Třiačtyřicetiletému Němci vyprší po sezoně smlouva a novou už mu Mercedes nenabídne. Na tři roky se mu totiž upsal sedmadvacetiletý britský pilot, šampion z roku 2008. Mercedes mu údajně nabídl základní plat ve výši 15 milionu liber.

Někdejší velký talent Hamilton jezdil za McLaren od roku 2007 a rok nato se stal mistrem světa. Na kontě má dvacet vyhraných Velkých cen a v letošním pořadí mistrovství světa mu šest závodů před koncem sezony patří čtvrté místo.

"Přišel čas na novou výzvu a jsem nadšený, že začnu další kapitolu v Mercedesu. Tahle značka má obrovskou historii v motorsportu a také touhu po vítězství, kterou s ní sdílím," uvedl v prohlášení Hamilton. "Věřím, že pomůžu Stříbrným šípům na vrchol a společně vyhraje mistrovství světa."

Jehož partnerem v novém působišti bude Němec Nico Rosberg. Mercedes v souvislosti se změnou jezdců informoval také o příchodu trojnásobného mistra světa Nikiho Laudy. Třiašedesátiletý Rakušan bude působit v nevýkonné funkci předsedy dozorčí rady týmu.

DRSŇÁK. Deštivé páteční tréninky se nelíbily ani Michaelu Schumacherovi.
HOD ČEPICÍ. Sergio Pérez, jenž v Itálii dojel druhý, odměňuje své fanoušky.

KOHO SE ZMĚNY TAKÉ DOTKNOU? Michael Schumacher už za Mercedes jezdit nebude, naopak Sergio Pérez si polepší - dostal smlouvu v McLarenu.

Rekordman v počtu mistrovských titulů Schumacher zatím neoznámil, zda odchod z Mercedesu po třech letech pro něj bude znamenat i konec kariéry. "Zažil jsem v Mercedesu tři krásné roky, které bohužel ze sportovního hlediska neprobíhaly tak, jak jsme všichni doufali," uvedl Schumacher.

Slavný německý pilot původně ukončil kariéru v roce 2006. O čtyři roky později se vrátil jako člen nového týmu Mercedes, ale žádných velkých výsledků nedosáhl. Za poslední tři roky se v mercedesu dostal jen jednou na stupně vítězů letos ve Valencii.

"Přeju Lewisovi a týmu úspěchy, na jejichž tvorbě jsme tvrdě pracovali. Teď se budu soustředit na následující závody," dodal Schumacher, jenž svoji první Grand Prix absolvoval v roce 1991 a posbíral celkem 91 prvenství.

Hamiltona v McLarenu nahradí mexický pilot Sergio Pérez, jenž jezdí F1 druhým rokem za Sauber. "Sergio utvoří dvojici s mistrem světa z roku 2009 Jensonem Buttonem," uvedl McLaren.

Dvaadvacetiletý Pérez byl zatím spíše považován za kandidáta na místo u Ferrari. I proto, že byl od roku 2010 členem její akademie vychovávající mladé talenty. Letos se postaral v závodech mistrovství světa o pozdvižení dvěma druhými a jedním třetím místem.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž