GP2: Fabio Leimer s vozem týmu Racing Engineering.

GP2: Fabio Leimer s vozem týmu Racing Engineering. | foto: Roman Klemm

GP2 v bahrajnské poušti: Z triumfu se radovali Leimer a Bird

  • 1
Série GP2 by si jistě zasloužila lepší kulisu, než měsíční krajinu a prázdné tribuny Bahrajnu. Nicméně Fabio Leimer a Sam Bird si nenechali radost z vítězství pokazit. Arabský výlet ovšem měl i třetího vítěze: Stefano Coletti zvýšil celkové vedení v šampionátu.

Fabio Leimer ovládl trénink a kvalifikaci

Na Bahrain International Circuit se v dopoledním tréninku nejlépe dařilo Švýcarovi Leimerovi. Zkušený pilot stáje Racing Engineering využil znalost "terénu" a zajel nejrychlejší čas. Byl o celou vteřinu před stejně tak ostřílenými Samem Birdem (Russian Time) a Stefanem Colettim (Rapax).

Nabitý šampionát GP2 získal v Bahrajnu ještě více na hodnotě příchodem dvou vysoce ceněných nováčků: Američan Alex Rossi, který před lety jezdil i za českou stáj ISR, nahradil u Caterhamu Ma Qing Hua (Číňanova kariéra po jeho domácí grand prix asi náhle pohasla, neboť i sesterský tým F1 si v osobě Kovalainena našel hodnotnější náhradu) a uvedl se výborným čtvrtým časem. Druhým debutantem byl Sauberův náhradník Robin Frijns. Úřadující mistr formule WSbR se nedokázal spřátelit s monopostem týmu Hilmer tak rychle a byl dopoledne jen třiadvacátý.

Maličký Leimer pokračoval ve výborné formě i v odpolední kvalifikaci. Společně s techniky stáje Racing Engineering našel výborné naladění vozu, byl o vteřinu rychlejší, než Ericsson (DAMS) na druhé pozici. A i jeho druhý a třetí nejlepší čas by ještě stačily na pole-position! Fabio v Bahrajnu dominoval podobným způsobem, jako Valsecchi před rokem.

Leimerova krasojízda pokračovala i v sobotu

Vzájemné odstupy Švýcarových konkurentů se držely v normě GP2. Desetinu za Ericssonem si zajistil Felipe Nasr (Carlin) druhou startovní řadu společně se Stafanem Colettim, za nimi se umístili Tom Dillmann (Russian Time), Stephane Richelim (DAMS) a znovu výtečný nováček Rossi. Také Frijns si polepšil a uzavíral první desítku.

Víkend snů malého Švýcara měl v sobotním hlavním závodě kaňku. Ale jen maličkou: start. Polemanův červený monopost se neodlepil ideálně a nabídl tak Colettimu příležitost k útoku (Ericsson musel startovat z boxů a nemohl tak Leimerova zaváhání náležitě využít). S odhodláním budoucího šampiona ale Fabio udržel první místo a dovezl jej až do cíle.

Dříve tak nespolehlivý Stefano Coletti letos uzrál v závodníka, se kterým se musí vždy počítat. V cíli byl o dvě sekundy za vítězem a postaral se tak o pokračování duelu s Leimerem o celkové vedení.

Senzací víkendu byl ovšem debut Američana Rossiho. Po výborném výsledku kvalifikace si rozhodil spotřebu pneumatik jako starý lišák a dojel třetí! Až za ním skončilo duo týmu Carlin, Nasr s Palmerem. Výborného týmového výsledku dosáhla nová stáj Russian Time: Sam Bird dojel šestý a Tom Dillmann si osmým místem zároveň pojistil nejlepší výchozí pozici pro nedělní sprint. Když už jsme u nováčků: Adrian Quaife-Hobbs dojel jako sedmý pro body další nové stáje v GP2, MP Racing.

Birdův těsný triumf ve sprintu

Za třicetistupňového vedra nabídl nedělní sprint zajímavější podívanou, než sobotní závod. Dillmann a Quaife-Hobbs vyrazili dobře, ze strkanic v prvním úzkém zákrutu ovšem nejlépe vyšlo duo stáje Russian Time Dillmann a Bird. Malý Angličan ještě před koncem prvního kola převzal od francouzského kolegy vedení a z vnitrotýmového ruského souboje těžil i Coletti, který Dillmanna odsunul až na třetí místo.

Odstupy na bodovaných místech se poté bohužel roztáhly a stabilizovaly. Velkou část závodu kroužil bývalý junior Mercedesu Bird v čele s jasným náskokem na Colettiho, Monačan měl bezpečný odstup od Nasra a Brazilec jezdil jasně před Dillmannem. Stějně tak neměl Quaife-Hobbs problémy, držet se před Leimerem.

Tento ”husí pochod” narušil až pět kol před cílem Leimer, když se začal tlačit na Quaife-Hobbse. Na záda mu při tom dýchali Palmer, Calado a Abt. Tento kvintet se postaral o zábavný sprint, ze kterého vyšel Calado jako velký vítěz a Leimer jako smolař. Calado dojel pátý a Leimer až za Palmerem, Abtem a Quaifem-Hobbsem mimo bodovaná místa!

Také špička čekala až na finálová kola. Coletti se dostal do Birdova závětří, při útoku na Brita si ovšem zničil pneumatiky a dostal se mimo trať. Toho využil Nasr. Brazilec se posunul na druhé místo a rychle dohnal i Birda. Brita, jehož pneumatiky byly zcela na konci životnosti, zachránil šachovnicový praporek a náskok dvou metrů. “Po startu jsem skutečně jel na tempo a věděl jsem, že to bude vést k problémům s obutím. Felipeho vůz jel koncem závodu jako raketa…” oddychl si v cíli šťastný Bird.

Za tři týdny se mistrovství vrátí zpět do Evropy. V Barceloně nastoupí Coletti s desetibodovým náskokem na Leimera.

Výsledky sobotního závodu:
1.Fabio Leimer(Švýc.)Racing Engineering57:21.528 min.
2.Stefano Coletti(Mon.)Rapax+ 1.929s
3.Alexander Rossi(USA)Caterham+ 9.030s
4.Felipe Nasr(Braz.)Carlin+ 9.498s
5.Jolyon Palmer(Brit.)Carlin+ 15.037s
6.Sam Bird(Brit.)Russian Time+ 28.518s
7.Adrian Quaife-Hobbs(Brit.)MP+ 33.067s
8.Tom Dillmann(Fr.)Russian Time+ 33.589s
9.Simon Trummer(Švýc.)Rapax+ 36.246s
10.Johnny Cecotto(Ven.)Arden+ 37.459s
Výsledky nedělního sprintu:
1.Sam Bird(Brit.)Russian Time41:08.133 min.
 2.Felipe Nasr(Braz.)Carlin+ 0.080s
 3.Stefano Coletti(Mon.)Rapax+ 4.206s
 4.Tom Dillmann(Fr.)Russian Time+ 10.328s
 5.James Calado(Brit.)ART+ 19.713s
 6.Jolyon Palmer(Brit.)Carlin+ 21.773s
 7.Daniel Abt(Něm.)ART+ 24.108s
 8.Adrian Quaife-Hobbs(Brit.)MP+ 27.722s
Celkové pořadí seriálu GP2 po čtyřech závodech:
1.Stefano Coletti64 b.
2.Fabio Leimer54 b.
3.Felipe Nasr48 b.
4.Sam Bird33 b.
5.James Calado24 b.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž