Formule jedna odstartuje v Bahrajnu

Řím - První grand prix příštího ročníku světového šampionátu formule 1 bude 12. března Velká cena Bahrajnu. Poprvé od roku 1996 let se tak nebude začínat v Austrálii. Celkem je v kalendáři devatenáct podniků, tedy stejný počet letos. Kalendář pro sezonu 2006 po zasedání v Římě zveřejnila automobilová federace FIA.

Australané se o vstupní závod tentokrát neucházeli, naopak žádali FIA o přeložení termínu kvůli kolizi s Hrami britského společenství. Melbourne přijde na řadu jako třetí v pořadí 2. dubna.

"Bereme to jako obrovskou výhodu a příležitost dokázat své organizační a technické schopnosti," uvedl generální manažer okruhu v Bahrajnu Martin Whitaker podle agentury Reuters.

V Manámě se po předloňské premiéře pojede Velká cena teprve potřetí v historii.

Šampion bude znám nejpozději 22. října, kdy je na programu Velká cena Brazílie, jejíž termín však zatím jako jediný ještě není oficiálně potvrzen.

Počet závodů se oproti letošku nezměnil, třebaže se v průběhu sezony spekulovalo jak o rozšíření kalendáře o dvacátou GP, tak i o zúžení počtu závodů na někdejších sedmnáct.

Žádný z podniků ale vyřazen nebyl, i když v sezoně byla ohrožena po skandálním průběhu v Indianapolisu například americká velká cena. 

Kalendář pro sezonu 2006:
12. března: GP Bahrajnu (Manáma), 19. března: GP Malajsie (Kuala Lumpur), 2. dubna: GP Austrálie (Melbourne), 23. dubna: GP San Marina (Imola), 7. května: GP Evropy (Nürnburgring), 14. května: GP Španělska (Barcelona), 28. května: GP Monaka (Monte Carlo), 11. června: GP Británie (Silverstone), 25. června: GP Kanady (Montreal), 2. července: GP USA (Indianapolis), 16. července: GP Francie (Magny Cours), 30. července: GP Německa (Hockenheim), 6. srpna: GP Maďarska (Budapešť), 27. srpna: GP Turecka (Istanbul), 10. září: GP Itálie (Monza), 17. září: GP Belgie (Spa), 1. října: GP Japonska (Suzuka), 8. října: GP Číny (Šanghaj), 22. října: GP Brazílie (Sao Paulo).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž