Pilot Mercedesu Lewis Hamilton během druhého tréninku na Velkou cenu Kanady.

Pilot Mercedesu Lewis Hamilton během druhého tréninku na Velkou cenu Kanady. | foto: AP

Druhý trénink F1 v Kanadě ovládly Mercedesy, uspěl Hamilton před Russellem

  • 2
Druhý trénink na Velkou cenu Kanady formule 1 ovládli piloti Mercedesu. Na trati v Montrealu zvítězil Brit Lewis Hamilton, který porazil o 27 tisícin sekundy týmového kolegu a krajana George Russella. Organizátoři prodloužili trénink na devadesát minut poté, co byly první jízdy po třech minutách přerušeny a následně už nebyly restartovány kvůli závadě na kamerovém systému. Nejrychlejší čas tehdy stihl zajet Valtteri Bottas z Alfy Romeo.

Jen tři minuty trval první trénink na Velkou cenu Kanady vozů formule 1. Pořadatelé osmého podniku sezony jízdu po technických potížích Pierra Gaslyho z Alpine přerušili a kvůli závadě na kamerovém systému v ní nenechali pokračovat. Nejrychlejší čas stačil zajet Fin Valtteri Bottas z Alfy Romeo před domácím Lancem Strollem a Španělem Fernandem Alonsem z Aston Martinu.

„Restart sekce se odložil kvůli problémům s místní infrastrukturou kolem okruhu. Místní organizátoři pracují na vyřešení problémů. Do té doby nemůžeme trénink z bezpečnostních důvodů obnovit,“ uvedlo na twitteru vedení šampionátu

Piloti absolvovali na okruhu v Montrealu maximálně tři kola, měřený čas zajelo pouze dvanáct z nich. Obhájce loňského vítězství a úřadující mistr světa Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu, který vede v šampionátu o 53 bodů před týmovým kolegou Mexičanem Sergiem Pérezem, byl pátý.

Vůz pilota Haasu Nica Hülkenberga po selhání motoru během druhého tréninku na Velkou cenu Kanady formule 1.

Ani druhý trénink se neobešel bez červených vlajek. Nejprve odstoupil Němec Nico Hülkenberg z Haasu, z jehož vozu se začalo na cílové rovince kouřit. Technické potíže měl později i Francouz Esteban Ocon z Alpine.

Obhájce loňského vítězství a úřadující světový šampion Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu zajel v trénincích pátý a šestý čas. Lídr průběžného pořadí, který vede o 53 bodů před týmovým kolegou Sergiem Pérezem, může v Montrealu zaútočit na 41. vítězství v kariéře, kterým by vyrovnal maximum legendárního Brazilce Ayrtona Senny. Red Bull také usiluje o jubilejní 100. výhru v F1.

Program Velké ceny Kanady pokračuje dnes třetím tréninkem, od 22.00 SELČ je na programu kvalifikace. Závod se uskuteční v neděli od 20:00.

Tréninky na Velkou cenu Kanady

závod mistrovství světa vozů formule 1 v Montrealu:

První trénink: 1. Bottas (Fin./Alfa Romeo) 1:18,728, 2. Stroll (Kan./Aston Martin) -0,447, 3. Alonso (Šp./Aston Martin) -1,079, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -1,426, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,503, 6. Piastri (Austr./McLaren) -2,768.

Druhý trénink: 1. Hamilton 1:13,718, 2. Russell (oba Brit./Mercedes) -0,027, 3. Sainz (Šp./Ferrari) -0,126, 4. Alonso (Šp./Aston Martin) -0,326, 5. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,376, 6. Verstappen (NIz./Red Bull) -0,424.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž