Ferrari deklasovalo zbytek světa

  5:36
Melbourne - Formule 1 je mrtvá. Ať žije formule Ferrari! První Velkou cenu sezony 2004 zcela ovládl tým z Maranella. Michael Schumacher s Rubensem Barrichellem byli v Austrálii o třídu rychlejší než soupeři. Němec získal 71. vítězství kariéry. Daleko za letícími rudými vozy skončil třetí Fernando Alonso s Renaultem.

Ferrari nemělo konkurenci
Šestinásobný světový šampion stál ve formuli 1 již po jedenasedmdesáté na nejvyšším stupínku. Vítězství vypadalo velice snadno. Od startu byli s Barrichellem o více než vteřinu rychlejší než všichni soupeři a bylo zcela jasné, že zastavit je může pouze technická závada nebo jezdecká chyba.

Podobnou dominanci zažil tým z Maranella naposled v roce 2002. Dosavadní nejrychlejší kolo závodu Kimiho Räikkönena z loňského roku překonal Němec o více než tři vteřiny.

"Když se na to kouknu z osobního pohledu, mám teď o dva body víc, než jsem měl vloni po třech závodech," srovnal Schumacher vstup do sezony s loňským tápáním na začátku závodního roku. A pak už pěl chválu na tým. "Auta jela skvěle, to jsme pozorovali celý víkend. Byl to vynikající vstup do sezony. Já si věřil, ale že to bude tak skvělé, to jsem si nemyslel," přiznal Schumacher.


Výkonnostní rozdíl rudých formulí, jak ho předvedly už v kvalifikaci, byl jednoznačný i v závodě. Schumacher s Barrichellem pouze čtyři soupeře nepředjeli o celé jedno kolo. V závěru to dokonce hrozilo pátému Juanu Pablovi Montoyovi na Williamsu, který vloni jel až do předposledního závodu o titul.

O další místa svedli souboj Williamsy, Renaulty a Button s vozem B.A.R. Přes špatný start se nakonec za pohodlně třetího Alonsa prosadili Ralf Schumacher a Montoyou s agresivně vyhlížejícím FW26.

Další ohlasy na GP Austrálie
Ferrari:
Vše nám hrálo do karet, říká Schumacher
McLaren: Takovou bídu v McLarenu nečekali
Renault: Alonso odstartoval šampaňským na pódiu
Williams: Ralfa děsí ztráta na Ferrari
B.A.R.: Button prohrál bitvu s Williamsy
Jordan: Heidfeld zranil mechaniky, pak zajel do trávy
Jaguar: Webbera zradila převodovka
Sauber: Fisichella doplatil na špatný start

McLaren potvrdil, že je v krizi
McLaren potvrdil dlouho nevídanou krizi. Räikkönen odstoupil v 9. kole se závadou motoru a Coulthard si dojel pro jeden bod za osmé místo. Jako jediný jezdec na bodech zvolil taktiku dvou zastávek v boxech.

Na startu se suverénně vyvezli na prvních dvou místech Michael Schumacher s Barrichellem, ale za nimi se strhl boj. Rychlý Alonso byl po pár metrech vytlačen Montoyou do trávy, ale Kolumbijec začal pozdě brzdit do úvodní šikany a propadl se až za týmového kolega Ralfa Schumachera, který si po osmém místě v kvalifikaci skvěle poradil se Satóem s vozem B.A.R. i s Webberem s Jaguarem.

Nejlépe startují Renaulty
Ještě lépe však odstartoval Jarno Trulli, který se vyvezl z devátého na páté místo za Jensona Buttona. Přes nový zákaz startovní elektroniky, zůstala Renaultům nejvyšší startovní rychlost. Místo zmáčknutí tlačítka závisí nyní start na dokonalé práci se spojkou a plynem. Na osmé pozici za Williamsy jezdil domácí favorit Mark Webber.

Alonso byl pak chvíli jediným, kdo jakž takž držel krok s vozy ferrari, které od
prvních metrů udělovaly zbytku startovního pole lekci. I talentovanému Španělovi však záhy zmizely z dohledu, od 13. kola začaly předjíždět soupeře o kolo a v polovině závodu měly na nejbližšího pronásledovatele půlminutový náskok.

Závodu vládla vysoká spolehlivost
Už v devátém z 58 kol skončily naděje vicemistra světa Kimiho Räikkönena z Finska, jehož McLaren poslala mimo trať porucha motoru. Ostatní jezdci se přes předpovědi o častých odstoupeních kvůli novému pravidlo, které povoluje pouze jeden motor na celý víkend na trati drželi nezvykle dlouho. Do poloviny závodu skončil už pouze Maďar Baumagartner s Minardi.

V desátém kole začal Juan Pablo Montoya s Williamsem zastávky v boxech. Hned po něm zamířili k mechanikům Renaulty, Ferrari i Button. Výjimečně podařenou zastávku předvedl Ralf Schumacher. Jezdec Williamsu se posunul před týmového kolegu Montoyu i Jarna Trulliho.

Williamsy si poradily s Trullim
Williamsy byli o trochu rychlejší než Trulli. Ralf Schumacher se začal Italovi vzdalovat a Montoya se mu nalepil na zadní křídlo. Trvalo mu však více než deset kol, než našel skulinku a v zatáčce se protáhl před Itala.

Ve 14. kole tankovali Coulthard s Webberem, kteří jako jediní z předních jezdců zvolili taktiku dvou zastávek. Ani jednomu z nich to však příliš nepomohlo. Webber rozesmutněl tribuny v Albert Parku v polovině závodu, když zamířil do boxů a zajel do garáže.

Coulthard získal pouze bod
David Coulthard tentokrát neměl na to, aby zopakoval loňský husarský kousek, kdy z jedenáctého místa na startu slavil v Melbourne triumf, a musel se spokojit s posunem ze 13. startovní na konečné osmé, poslední bodované místo. McLaren MP4/19, který byl představen už v prosinci loňského roku evidentně rychlostně nejlepším nestačil.

Po dvaceti kolech získal Schumacher na Alonsa už víc než deset vteřin. Třetí Button ztrácel dalších dvacet vteřin.

Button se postupně propadal
Druhé zastávky v boxech proběhli mezi 24. a 29. kolem. Lehce jedoucí Ferrari pohodlně udržela vedení. Ralfa Schumacherovi a Trullimu se vyplatilo, že zůstali na dráze déle a posunuli se před Jensona Buttona. Za záda pilota týmu B.A.R. se propracoval Juan Pablo Montoya.

Za Coulthardem kroužili po dráze mladíci Massa se Sauberem a Sató s B.A.R. Oba se při divokých orgiích za volantem mnohokrát ocitli mimo dráhu. Brazilec Massa dokonce dostal hodiny, přesto byl překvapivě lepší než jeho týmový kolega Giancarlo Fisichella, který špatně odstartoval a ze zadních pozic se mu už nepodařilo dostat.

Dvacet kol před cílem předjel Montoya Buttona a pořadí na bodovaných místech už nezměnily ani poslední zastávky u mechaniků.

Ferrari stále zvyšovalo náskok
Ferrari stále zvyšovala náskok a v době závěrečných výměn pneumatik už získali 30 vteřin i na skvěle jedoucího Alonsa. O celé kolo předjel Schumacher nejen osmého Coultharda, ale i sedmého Buttona.

Velké problémy při zastávce měl nový jezdec Jordanu Nick Heidfeld. Nejdříve narazil pravou stranou monopostu do mechanika a po výjezdu u boxové rovinky ho zradila technika a stihl pouze zabočit na trávu. Dvanáct okruhů před cílem končil i Brazilec Massa.

Celé kolo mohl dostat i Montoya
Na předních místech ovládla závod nuda, kterou si všichni fanoušci z dob podobných kousků Ferrari v roce 2002 velmi dobře pamatují. Michal Schumacher o kolo dojel dokonce pátého Montoyu. To měl do cíle ještě šest kol a začal šetřit vůz. Nejen, že Kolumbijce nepředjel, ale ještě se před něj dostal zpět Jenson Button.

Protože Barrichello na druhé pozici zpomaloval podobně, šestinásobný mistr světa si s velkým náskokem a pomalým tempem dojel pro další vítězství. F2004 s pneumatikami Bridgestone nemělo v Austrálii konkurenci. Týmy používající Micheliny měly naopak problémy s opotřebováváním předních gum.

S nadvládou Ferrari se vrací nuda
Pokud se podobný scénář bude opakovat i v dalších Velkých cenách, mohou se diváci s podobně dramatickou sezonou, jako byla minulý rok, rozloučit. Lze očekávat podobný odliv sledovanosti, jaký nastal v sezoně 2002. Ferrari ani po zisku pěti Pohárů konstruktérů v řadě neztrácí sílu. Naopak. V Melbourne se zdálo, že je stále lepší a konkurence stále bezradnější.


Výsledky - 58 kol, 307,574 km:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Michael Schumacher Německo Ferrari 1h24:15.757
2. Rubens Barrichello Brazílie Ferrari +0:13.605
3. Fernando Alonso Španělsko Renault +0:34:612
4. Ralf Schumacher Německo Williams +1:00.444
5. Juan Pablo Montoya Kolumbie Williams +1:08.590
6. Jenson Button Velká Británie B.A.R. +1:10.520
7. Jarno Trulli Itálie Renault +1 kolo
8. David Coulthard Velká Británie McLaren +1 kolo
9. Takuma Sato Japonsko B.A.R. +1 kolo
10. Giancarlo Fisichella Itálie Sauber +1 kolo
11. Christian Klien Rakousko Jaguar +2 kola
12. Cristiano da Matta Brazílie Toyota +2 kola
13. Olivier Panis Francie Toyota +2 kola
14. Giorgio Pantano Itálie Jordan +3 kola
15. Felipe Massa Brazílie Sauber +14 kol
16. Nick Heidfeld Německo Jordan +15 kol
17. Gianmaria Bruni Itálie Minardi +15 kol
18. Mark Webber Austrálie Jaguar +29 kol
19. Zsolt Baumgartner Maďarsko Minardi +45 kol
20. Kimi Räikkönen Finsko McLaren +49 kol

Stav MS:
1. M. Schumacher 10 b., 2. Barrichello 8, 3. Alonso 6, 4. R. Schumacher 5, 5. Montoya 4, 6. Button 3, 7. Trulli 2, 8. Coulthard 1.

Pohár konstruktérů:
1. Ferrari 18, 2. BMW-Williams 9, 3. Renault 8, 4. BAR-Honda 3, 5. McLaren-Mercedes 1.

Jenson Button se vrací do boxů během sobotní kvalifikace Velké ceny Austrálie 2004.

Jenson Button s vozem týmu B.A.R. si jede pro třetí čas kvalifikace Velké ceny Austrálie formule 1.

David Coulthard s vozem MP4/19 v tréninku Velké ceny Austrálie formule 1.

Obrázek, který fanoušci motorismu sledují už deset let. Michael Schumacher přichází z garáže s vítězným gestem.

Giancarlo Fisichella se po tréninku v Melbourne (na obrázku) ocitl na trávě i v kvalifikaci a vstup do týmu Sauber se mu tak příliš nevydařil.

Mark Webber je už třetím rokem hlavním tahákem pro diváky při Velké ceně Austrálie v Melbourne.

Juan Pablo Montoya se stal v kvalifikaci Velké ceny Austrálie nejlepším jezdcem "zbytku světa" za Ferrari. Na fotografii je se svým FW26 v sobotním tréninku.

Rakušan Klien si v Austrálii vybíral nováčkovskou daň. Nedokončil kvalifikaci a takhle projel únikovou zónou v tréninku.

Juan Pablo Montoya v tréninku Velké ceny Austrálie F1.

Pohled Kimiho Räikkönena mluví za vše: v Melbourne prostě nestačíme....

Pozor! Mistr světa a hlavní favorit mistrovství Michael Schumacher opouští boxy.

Michael Schumacher vládl australským volným tréninkům a v kvalifikaci stanovil nový traťový rekord.

Rubens Barrichello (vpravo) blahopřeje k vítězství týmovému kolegovi Michaelu Schumacherovi.

Australské Melbourne patřilo v první březnový víkend Ferrari a Michaelu Schumacherovi.

Jenson Button dokončil první závod sezony 2004 na šestém místě.

Vítězní piloti Ferrari Michael Schumacher a Rubens Barrichello vjíždějí v Melbourne do boxové uličky.

Kimi Räikkönen končil kvůli opruše motoru Velkou cenu Austrálie už v 9. kole.

Závěr startovního pole po startu Velké ceny Austrálie. Vpravo oba jezdci Sauberu, vzadu Jordanu.

V první zatáčce se dostal Juan Pablo Montoya mimo trať a přišel o několik míst. Vlevo Fernando Alonso.

Zastávky v boxech zvádl tým Ferrari na jedničku.

První zatáčka po startu. Vede Michael Schumacher před Barrichellem a Montoyou, který zatáčku už nestihne vybrat.

Jezdci formule 1 při tradičním focení před úvodním závodem sezony.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Co víte o českém hokeji? Otestujte se a vyhrajte lístky na vyprodané MS v hokeji 2024

6. května 2024

Advertorial Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 vypukne už za pár dní – a vy můžete být u toho....

Do růžové. Proč měl Pogačar černou pásku a proč oponoval Contadorovi

6. května 2024

Premium Jako by Giro chtělo svému superfavoritovi Tadeji Pogačarovi ukázat: Pozor, chlapče, tady se ti může...

Cleveland porazil Orlando a jako poslední postoupil z 1. kola play off NBA

5. května 2024  23:01

Basketbalisté Clevelandu se stali posledními účastníky 2. kola play off NBA. Sérii s Orlandem...

Titul v Madridu pro Rubljova, finále s Augerem-Aliassimem otočil

5. května 2024  22:04

Ruský tenista Andrej Rubljov otočil na antuce v Madridu finále s Kanaďanem Félixem...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....