Engemu konečně ožil Play Station

  • 1
Indianapolis - Euforie z prvního startu českého jezdce ve F1 pohltila celý národ. Velkou cenu Itálie sledoval na TV Prima rekordní počet diváků a jezdec Tomáš Enge se stává jednou z největších mediálních hvězd letošního roku. Podstatné však je, že exkurze mezi hvězdy neskončila první velkou cenou. Tým Prost prodloužil angažmá a Enge se vydal i za moře. Slavný okruh Indianapolis, nejstarší závodní trať světa, znal do té chvíle jen ze hry na Play Station.

Kdyby přivřel oči, jistě se mu vybaví všechny zatáčky i slavná rovinka s jeden yard širokým pruhem cihel jako památkou na původní okruh. Když je však v pátek ráno otevřel, měl před sebou zhmotnění snu: první start na úžasném okruhu, jedoucím se v protisměru proslulého maratonu na 500 mil v Indianapolisu. Proto trochu šokoval novináře, když na otázku o prvních dojmech odpovědě: „První problém je, že jsem kolem okruhu nemohl najít McDonalds…“

Vzápětí však překvapil velmi dobrým výkonem. Auto bylo na rozdíl od minulého závodu v Monze zcela spolehlivé, a tak během dvou hodinových tréninků odkroužil celkem 40 kol. Po celou dobu držel krok s mnohem zkušenějšími jezdci a nakrátko se dokonce vyšvihl až na 14. místo. Devatenáct minut před koncem však musel do depa po svých… V šikaně poblíž síně slávy motoristického sportu totiž dostal smyk. Když se pokoušel auto otočit, ztichl motor a vůz se už nerozjel.

"Okruh je těžký, jak jsem předem očekával," říkal po tréninku Enge. "Složitý je zejména nejtechničtější úsek, když se vyjíždí z původního oválu. Moc se mi líbí klopená zatáčka. Odstředivá síla tam na hlavu působí tak silně, že mám problémy ji vyrovnávat. Ještě musím hodně pracovat na nastavení vozu."

I když Tomáš sledoval zbytek tréninku od bariéry, řada soupeřů stejně jeho výkon nepřekonala. V pátečním volném tréninku obsadil pěkné 16. místo a za sebou nechal Fisichellu, Villeneuva, Alonsa, Bernoldiho, Verstappena a Yoonga! Přispěl tím k ještě radostnějšímu mávání čtyř fanoušků s českými vlajkami přímo na cílové čáře.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž