Coulthard ocenil, že byl potrestán

  • 3
Monte Carlo - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Jeden zuřil, druhý se divil. A oba v kvalifikaci Velké ceny Monaka nepostoupili mezi deset nejlepších. "Nemohl jsem uvěřit, že se mi neuhnul. Vždyť je to tady nejzkušenější jezdec," zoufal si Kovalainen. "Byla to chyba komunikace. Ale trest přijímám," odpověděl Coulthard.

Kovalainen s vozem Renaultu  se právě chystal na poslední letmé kolo prostřední části kvalifikace, které mu mělo zajistit postup do finále. Když míjel první zatáčku, všiml si, že z pit lane se vynořil Coulthardův vůz Red Bull.

"Čekal jsem, že se mi uhne v Casinu nebo nejpozději před tunelem. On ale nic takového neudělal," nadával na soupeře, který ho brzdil, ačkoli nebyl v měřeném kole.

"Zničil mi celé kolo a pokazil výsledek kvalifikace. Nezbývá mi nic jiného než na to rychle zapomenout," zakončil Fin, jehož týmový kolega Fisichella odstartuje ze druhé řady.

Kovalainen zajel nejhorší čas, ale odstartuje čtrnáctý. Pomohla mu chyba Räikkönena a také závodní komisaři, kteří správně posoudili Coulthardovo jednání jako nepovolené a neuznali mu jediný čas, který zajel v prostřední části boje o startovní místa.

Skot s jejich rozhodnutím souhlasil, ale omlouval se, že Kovalainena brzdil kvůli chybě v komunikaci s týmem. "Vůbec jsem netušil, že jede letmé kolo. Jinak bych ho samozřejmě pustil," omlouval se Coutlhard. "Tým mi podal špatnou zprávu."

"Kdo mě zná, tak ví, že bych nikomu vědomě nepřekazil letmé kolo. Byla to jen a pouze chyba v komunikaci."

Coulthard patří mezi jezdce, kteří bojují za tvrdé postihování podobných prostředků. Proto paradoxně svou penalizaci ocenil jako správný krok.

"Žádali jsme Charlieho (Whiting, závodní ředitel FIA), aby přísněji posuzoval blokování soupeřů, protože v Barceloně to pár lidem prošlo bez trestu. Takže se nemůžu zlobit. Penalizace byla správná," dodal šestatřicetiletý prošedivělý veterán F1, který tím přišel o velkou část šancí na obhajobu loňských stupňů vítězů při Velké ceně Monaka, která je jeho nejoblíbenějším závodem v seriálu.

David Coulthard


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž