Alfa Romeo volá o pomoc expilota F1

Donington - Celý rok odpočíval a najednou jej volají o pomoc. Kdo? Gabriele Tarquini, jeden z dlouhé řady Italů, kteří se marně pokoušeli uspět ve formuli 1 a pak našli uplatnění někde jinde. Tarquini zamířil k cestovním vozům, kde dosáhl mnoha úspěchů. Nyní dostal lano od tovární stáje Nordauto Alfa Romeo GTA, která mu nabídla start v předposledním dvojzávodě ME cestovních vozů za týden v Doningtonu. Tarquini přikývl. A rád. Je přece závodník.ME cestovních vozů v PerguseGiovanardi - Schumi cestovních aut

"Jsem šťastný, že jsem zpátky. Mým prvořadým úkolem je, abych stáji pomohl k titulu šampiona ve značkách, kde Alfa soupeří s BMW," prohlásil Tarquini, kterého z jeho startů v Brně zná dobře i český fanoušek.

Poprvé zde jel již v roce 1987 maposledy loni. Za oficiálním prohlášení je však třeba vidět něco jiného - podpora jedničky týmu Fabrizia Giovanardiho, kterému k titulu mistra schází jen kousek.

Závodník, který loni skončil v ME cestovních vozů druhý s Hondou Accord, nahradí v týmu krajanku Romanu Bernardoni. "Naše dohoda zní zatím pouze pro závody v Donigtonu, zda pojedu i finále v Estorilu, zatím netuším," poznamenal Tarquini.

Na řízení Alfy Romeo i na britskou dráhu má dobré vzpomínky. K jeho největším úspěchům totiž patří titul mistra britské prestižní série BTCC, který po velkých bojích získal v roce 1994.  S Alfou závodil i o rok dříve v Itálii či v roce 1996 v sérii ITC. Pak přešel k Hondě, s níž závodil v německém, britském i evropském Superturismu.

ME cestovních vozů - jezdci:
1. F.Giovanardi Alfa Romeo 106
2. N.Larini Alfa Romeo 85
3. J.Müller BMW 68
4. D.Müller BMW 58
5. R.Rydell Volvo 41
6. F.Ekblom BMW 17
7. J.Gene BMW 8
8. P.Ruberti Alfa Romeo 7
9. J.Hanson Volvo 6
10. R.Colciago Alfa Romeo 6

ME cestovních vozů - značky:
1. Alfa Romeo 196
2. BMW 141
3. Volvo 47

Gabriele Tarquini (vpravo)po startu loňského závodu ME cestovních vozů v Brně. To ještě řídil Hondu Accord týmu JAS.

Dirk Müller na BMW 320i bojuje v Brně s expilotem F1 Nicolou Larinim na tovární Alfě Romeo 156 GTA.

Fabrizio Giovanardi vede soupeře ve druhém závodě ME cestovních vozů.

Jezdci BMW Schnitzer, jmenovci Jörg a Dirk Müllerové, vedou v Brně Alfy Romeo a Volvo Jamese Hansona.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž