Na Lotyše platili bratři Kožušníci

  • 21
Helsinky - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) S naprostým přehledem završili úspěšné tažení základní skupinou světového šampionátu ve finských Helsinkách čeští florbalisté. Ve svém posledním zápase úvodní části mistrovství zdolali Lotyšsko 6:1, když střelecky úřadoval především útok bratří Kožušníků s Cepkem na centru, kteří se společně postarali hned o čtyři góly. Češi tak uhájili cenné druhé místo ve skupině a v klíčovém čtvrtfinále se střetnou s Dánskem, třetím týmem druhé skupiny.Grečmal si branku postavil dobře
Naplnilo se tak přání, které vyslovili trenéři českého výběru ještě před odletem na šampionát, kdy pro boj o postup do semifinále preferovali ze dvou nejpravděpodobnějších možných soupeřů před Norskem právě Dánsko.

S hrdinou historického vítězného finského zápasu Grečmalem v brance a Ostřanským ve třetím útoku namísto zraněného Vašíčka vyběhli čeští hráči mezi mantinely ve vítězných červených dresech a hned z prvního útoku málem využil dvojnásobného přečíslení Rohelův útok. První úspěšný zákrok si vzápětí připsal i Grečmal, když lapil střelu Cvetkavse a vzápětí vyřešil i nebezpečný závar před svojí brankou.

Češi se striktně drželi taktiky stanovené trenérským duem Skružný-Zlatník a vycházeli ze zajištěné obrany, plán hrát trpělivě i za stavu 0:0 však překročili už ve 14. minutě, kdy se za lotyšskou brankou výtěčně uvolnil aktivní Tranvský a doslova na zlatém podnose naservíroval před branku zcela volnému Sikorovi, který svým volejen nedal gólmanu Bundzienihsovi sebemenší šanci - 1:0.

V závěru první třetiny pak čeští hráči rovněž s přehledem ubránili přesilovku Lotyšů při vyloučení Zálesného, na jehož místo pak hned od začátku druhé části poprvé nastoupil třetí z bratří Kožušníků Miroslav.

Vědět o sobě ale dal hned záhy jeho bratr Petr, který v 21. minutě skvěle tečoval Cepkovu střelu a zvýšil na uklidňujících 2:0. A právě druhý útok bratří Petra a Pavla Kožušníkových s Cepkem na centru dělal obraně Lotyšů největší potíže a zejména jejich kombinace jim často motaly hlavu.

Uklidnil se však celý český tým a začal hrát velmi pohledný florbal, v 25. minutě pak navíc Trnavský donutil netradičním způsobem ke střídání gólmany soupeře - po jeho nebezpečné střele z otočky se brankář Bundzienihs natahoval tak vehementně, až si mu skříplo v zádech a musel své místo přepustit náhradníku Rostsovi.

Jeho spoluhráči mu umožnili o něco delší rozhýbání, když na chvilku zaměstnali českou defenzivu a své umění tak musel na druhé straně znovu dokazovat Grečmal, ale nevyzrál na něj ani Atis střelou z bezprostřední blízkosti po nenápadném úniku. Potom už opět kralovala rychlá česká kombinační hra a přišla další ukázková gólová akce zpoza branky soupeře.

Pavel Kožušník se dokázal pohybem zbavit dvou protihráčů a s jeho přesnou přihrávkou nemohl zcela osamocený Cepek udělat nic jiného, než poprvé překonat čerstvého brankáře. Ve 32. minutě to bylou už 3:0 a zvýšit náskok mohl hned poté Trnavský, který však jakoby převzal včerejší střeleckou smůlu v koncovce od spoluhráče Zálesného.

Vidina blížící se druhé přestávky a jasné vedení však český tým až příliš ukolébala a po ztrátě míčku favority zkušeně potrestala dvojice Skudritis a střelec Liskovskis, který využil přečíslení ke snížení na 1:3. A mohlo být ještě hůř, neboť pět vteřin přes sirénou chyboval za brankou obránce Pekař, ale jeho "námaz" naštěstí zcela volný Cvetkovs napálil jen do tyče Grečmalovy branky! Navíc byl "do šatny" vyloučen Cepek a tak poslední třetinu začínali Češi v oslabení.

Jenže v něm úřadoval neúnavný Trnavský, který svými odvážnými kličkami ušetřil cenné vteřiny a ve 44. minutě pak svůj tým definitivně uklidnil po další ukázkové kombinaci nejaktivnější český hráč na šampionátu Radim Cepek, jenž přihrávku pro změnu od Kožušníka Petra uklidil nadvakrát počtvrté do lotyšské síťky.

Od té chvíle čeští hráči definitivně ovládli hru a jediné, s čím nemohli být spokojeni, byly nepříliš dobře sehraně dvě přesilovky. Bojovní Lotyši se však s prohrou nesmířili a na závěrečné minuty přistoupili k osobní obraně po celém hřišti, navíc začali nepříjemně oplácet a hrubě faulovat.

Při vzájemném vyloučení Trnavského a Skudritise ale odpověděli Češi kuriózním gólem, kdy se jednomu z lotyšských beků zamotala hokejka pod vlastní branku a zatímco jí gólman Rests nadzvedával, oběhl oba nepozorné Lotyše Radim Cepek a Pavel Kožušník z jeho přihrávky přidal do prázdné a možná v tu chvíli ještě nadzvednuté branky pátý gól...!

V závěru se pak s přehledem hrající Češi konečně dočkali i využité přesilovky, když trochu šťastně skóroval kapitán Michel Rohel a upravil konečný stav na 6:1. Češi mají jisté čtvrtfinále s Dánskem, ale zda k němu nastoupí zítra či až ve čtvrtek zatím jisté není. Další čtvrtfinálové dvojice pak tvoří Švédsko - Lotyšsko, Švýcarsko - Norsko a Finsko - Německo.

Česká republika - Lotyšsko 6:1 (1:0, 2:1, 3:0)

Branky:
32. a 44. Cepek, 14. Sikora, 21. Petr Kožušník, 55. Pavel Kožušník, 60. Rohel - 36. Lisovskis.