Florbalistky prohrály po boji s Finskem. Na MS je čeká utkání o bronz

  18:14aktualizováno  23:08
České florbalistky prohrály v semifinále mistrovství světa ve švédské Uppsale po velké bitvě s Finskem 4:5 a v neděli je čeká od 13:00 souboj o bronz se Švýcarskem. Finky se o zlato utkají s Švédkami, které deklasovaly Švýcarsko 14:1 a budou v neděli bojovat o osmý triumf za sebou.
Pavlína Bačová cloní před finskou brankou v semifinále MS.

Pavlína Bačová cloní před finskou brankou v semifinále MS. | foto: Martin Flousek, Český florbal

Svěřenkyně kouče Saschy Rhynera v repríze duelu o 3. místo z MS ve Švýcarsku vedly 2:1 a 3:2, ale nakonec rozhodla v čase 48:10 svým druhým gólem v utkání Oona Kauppiová. Čtyři body za dvě branky a stejný počet asistencí si připsala její sestra Veera.

„Holky hrály velmi dobře, tvrdě bojovaly. Pochválit mohu všechny tři lajny, stejně tak i Míšu Mlejnkovou, která dokázala skórovat poté, co naskočila do hry. Prohráli jsme s Kauppiovými a Kippiläovou. Snažili jsme se je uhlídat, ale podobně jako Pixbu ve švédském superfinále se nám to nepovedlo, a to bylo rozhodující,“ řekl Rhyner.

Češkám nepomohly ani dvě branky kapitánky Elišky Krupnové, která s 23 góly na světových šampionátech vytvořila nový český rekord. Její tým bude v neděli bojovat o historicky druhou medaili po bronzu z roku 2011 v St. Gallenu.

Česko - Finsko

duel jsme sledovali v podrobné reportáži

Finky se už po 54 sekundách ujaly vedení. Po střele jejich největší hvězdy Veery Kauppiové se balonek odrazil k jejímu dvojčeti Ooně, která z velkého brankoviště překonala Janu Christianovou. Hned za 18 vteřin ale bylo vyrovnáno. Karolína Suchá se prosadila přes bránící Iidu Mettäläovou a blafákem do forhendu vyzrála na Kristu Nieminenovou. V polovině úvodní části trefila od pravého mantinelu protější horní roh branky Krupnová a otočila stav.

Ve 14. minutě se postarala o vyrovnání Veera Kauppiová, která přes klečící Vendulu Beránkovou zamířila přesně ke vzdálenější tyči. Za 85 sekund vrátila Rhynerovu výběru náskok opět Krupnová, která usměrnila do odkryté branky pokus Denisy Ratajové. Pro Krupnovou to byl v 35. utkání na světových šampionátech 23. gól a překonala českou rekordmanku Terezu Urbánkovou, která vstřelila 22 branek v 30 duelech na MS.

„Myslím si, že se Finky už viděly ve finále a my jsme jim jasně řekly v první třetině, že ani náhodou. Hrály jsme skvěle na balonku, vytvářely jsme si šance, ale to postupem zápasu trošku opadalo. Střel jsme měly méně. Jejich první lajna dala všech pět gólů, těžce se brání a úplně jsme je nezvládly odstavit,“ uvedla Ratajová.

Pavlína Bačová cloní před finskou brankou v semifinále MS.

Ve druhé třetině šancí ubylo a hrálo se opatrněji. Finky udeřily ve 33. minutě. Veera Kauppiová se po pravé straně uvolnila před Marii Havlíčkovou a opět se nemýlila. Za čtyři minuty mohla otočit stav Oona Kauppiová, ale Christianová stihla velkou šanci zlikvidovat.

Česká gólmanka držela svůj tým při sílícím tlaku soupeřek, ale po 131 vteřinách se před ni dostala My Kippiläová a poslala Finky do vedení. Ve 48. minutě zařídila nerozhodný stav 4:4 Michaela Mlejnková, která u levé tyče poslala za Kristu Nieminenovou balonek odražený po střele Ratajové od zadního mantinelu.

Za 42 sekund ale zaúřadovala opět finská první řada. Veera Kauppiová nabila Ooně a český tým měl opět manko. V 52. minutě zůstalo stále jen jednobrankové díky skvělému zákroku Christianové při další šanci Oony Kauppiové. Na druhé straně měla příležitost Michaela Kubečková. Nebezpečný pokus vyslala i Martina Řepková. V úplném závěru při power play neměla přesnou mušku Ratajová.

„Máme velmi krátký čas na přípravu. Abych byl upřímný, tak ten program je šílený, ale nic s tím neuděláme. Teď musíme jet na hotel, najíst se a dobít baterky. Se Švýcarkami jsme již hráli jak ve skupině, tak i před mistrovstvím. Víme co od nich očekávat. Máme informace z úvodního zápasu a uděláme si videorozbor. Turnaj je pro všechny vyčerpávající, takže rozhoduje spíš hlava a síla než jen taktika,” prohlásil Rhyner.

Koncert domácích Švédek

Švédky si drží neporazitelnost na šestém světovém šampionátu za sebou a jejích vítězná série se natáhla už na 43 zápasů. Pokud uspějí i v neděli, získají na 13. mistrovství světa desáté zlato.

Před utkáním převzala švédská útočnice Emelie Wibronová dres s číslem 111, který symbolizoval její dnešní překonání národního rekordu v počtu zápasů za reprezentaci. Předčila Isabell Krantzovou, která sehrála ve švédském národním týmu 110 utkání.

Švédská florbalistka Klara Lonebergová (vlevo) v souboji s Andreou Gamperliovou...

Wibronová mohla hned po 124 vteřinách hry otevřít skóre, ale neproměnila trestné střílení. Skóre otevřela až v čase 10:48 Moa Gustafssonová a v úvodní části se trefily při dominanci domácího výběru ještě Moa Tschöpová, Amanda Delgadová Johanssonová a Ida Sundbergová.

Na startu druhé části se prosadila dvakrát Wilma Johanssonová, která v druhém případě využila přesilovku, což se povedlo v polovině zápasu i Delgadové Johanssonové. Ve 32. minutě nevyužila možnost snížit z penalty Corin Rüttimannová a do konce druhé části zařídily desetibrankový rozdíl Tschöpová, Klara Lonebergová a Wilma Johanssonová, která dovršila hattrick.

Wibronová ozdobila gólem rekordní duel po 27 sekundách třetí části, ve 43. minutě dala čestný úspěch Švýcarek v přesilové hře Isabelle Gerigová. Potom ještě dokonala hattrick Delgadová Johanssonová a další branky přidaly Jonna Sjöbergová a Maja Viströmová.

V duelu o 5. až 8. místo zdolaly Slovenky vedené českým trenérem Michalem Jedličkou 5:4 Norsko a v neděli budou hrát o 5. pozici s Polskem, které vyhrálo nad Dánskem 7:4.

Mistrovství světa florbalistek v Uppsale

SEMIFINÁLE

Česko - Finsko 4:5 (3:2, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 2. Suchá (Plášková), 11. Krupnová (Jiráková), 16. Krupnová (Ratajová), 48. Mlejnková (Ratajová) - 1. O. Kauppiová (V. Kauppiová), 14. V. Kauppiová (Westerlundová), 33. V. Kauppiová (Kippiläová), 43. Kippiläová (O. Kauppiová), 49. O. Kauppiová (V. Kauppiová). Rozhodčí: Andersson , Eliasson (oba Švéd). Bez vyloučení. Diváci: 1588.

Sestava ČR: Christianová - Beránková, Jiráková, Koníčková, Paloncyová, Havlíčková, Keprtová - Ratajová, Krupnová, Bačová - Plášková, Suchá, Řepková - Chudá, Kubečková, Trojánková - Mlejnková. Trenéři: Sascha Rhyner a Jakub Robenek.

Švédsko - Švýcarsko 14:1 (4:0, 6:0, 4:1)
Branky: 15., 31. a 47. Delgadová Johanssonová, 21., 23. a 40. W. Johanssonová, 14. a 34. Tschöpová, 11. Gustafssonová, 18. Sundbergová, 35. Lonebergová, 41. Wibronová, 49. Sjöbergová, 56. Viströmová - 43. Gerigová. Rozhodčí: Reichelt, Kostinek (oba ČR). Vyloučení: 4:2. Využití: 2:1. Diváci: 2351.

O 5.- 8. místo
Norsko - Slovensko 4:5 (1:2, 2:2, 1:1)
Branky: 1. a 58. Hansenová, 22. Blekkanová, 40. Farnesová - 4. a 45. M. Šponiarová, 19. K. Hudáková, 27. Klapitová, 38. Ferenčíková.

Dánsko - Polsko 4:7 (3:2, 0:5, 1:0)
Branky: 9., 11. a 19. F. M. Olssová, 44. Vistisenová - 27., 28. a 30. Z. Krzywaková, 6. a 10. Zagórská, 22. Helmanová, 32. J. Krzywaková.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Embiid si podmanil New York, Lakers ztrácejí proti Denveru naději

26. dubna 2024  7:22,  aktualizováno  7:41

Aktualizujeme Hned tři týmy bojovaly ve čtvrtek o naději na druhé kolo play off basketbalové NBA. Philadelphia...

Musím se učit i na turnajích, líčí Menšík. Příští týden píše didaktické testy

26. dubna 2024  7:30

Madrid (Od naší zpravodajky) Nejprve vůbec nevěděl, jestli na prestižní turnaj do Madridu odcestuje. Chvíli si myslel, že kvůli...

Pomohl Čechům k respektu i olympiádě. Španělský stratég vyčte formu z tváře

26. dubna 2024

Přišel Česko učit úspěšné španělské badmintonové cestě. Brzy nato se stal koučem reprezentace. Po...

Carolina a Florida slaví v play off další výhry a jsou krok od postupu

26. dubna 2024  6:08,  aktualizováno  6:36

Ve čtvrtek nabídlo play off hokejové NHL jen dva duely. Carolina i díky asistenci Martina Nečase...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...