Český florbalista Jiří Curney (vzadu) sleduje švýcarského soupeře.

Český florbalista Jiří Curney (vzadu) sleduje švýcarského soupeře. | foto: IFF

Mistrovství světa florbalistů v roce 2022 bude ve Švýcarsku

  • 0
Mistrovství světa florbalistů v roce 2022 se bude konat ve Švýcarsku, to bude hostit šampionát potřetí v historii. Na jednání v Praze o tom rozhodl výkonný výbor Mezinárodní florbalové federace IFF.

Ve Švýcarsku se hrálo MS poprvé v roce 2004 a pak o osm let později. V roce 2020 bude šampionát potřetí ve Finsku a dějištěm budou Helsinky. Třikrát uspořádaly MS pouze Švédsko a Česká republika, v jejíž metropoli o tomto víkendu vyvrcholí v pořadí dvanáctý šampionát.

Turnaj ve Švýcarsku v roce 2022 se nebude konat kvůli kolizi s fotbalovým mistrovství světa v Kataru v tradičním prosincovém termínu, ale bude se hrát v Curychu někdy mezi 20. říjnem a 13. listopadem.

Novinkou má být pořádání mistrovství Evropy, tento projekt ještě není hotov. „Návrh je, že se kvalifikuje nejlepších sedm zemí z posledního mistrovství světa a pořadatel,“ řekl generální sekretář IFF John Liljelund. Začít by se mělo v roce 2023 mužským ME a o rok později navážou ženy.

„Hrát by se mělo v mezinárodním termínu pro kvalifikace mistrovství světa v lednu či únoru. Zároveň by tyto země měly jistou účast na dalším světovém šampionátu,“ doplnil Liljelund. V současné době má jistou účast na MS jen pořadatel a ostatní země hrají kvalifikační turnaje.

Mezinárodní florbalová federace bude testovat v sezonách 2019/20 a 2020/21 na akcích mimo mužské a ženské MS herní čas místo 3x20 jen 3x15. Na zkoušku se také sníží složení družstev na maximálně 22 lidí - 17 hráčů a pět členů realizačního týmu. Zúžené kádry už měli účastníci Světových her ve Vratislavi v roce 2017. Testování si IFF vyhodnotí v roce 2022.

,