Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lotyšská samota florbalisty netíží

  11:13
Cesis - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) Pěkné sportovní haly, útulný hotel, ale i nevábné okolí a citelná zima přivítaly výpravu českých florbalových reprezentantů v dějišti 3. juniorského MS v Lotyšsku. Obhájci bronzových medailí z posledního MS v Praze vstoupí do šampionátu středečním odpoledním soubojem s favorizovanými Švédy.

Do lotyšského Cesisu cestovala česká reprezentační výprava autobusem plných 25 hodin. Část týmu se "nalodila" už v Praze, zbytek přisedl v Brně a Ostravě a přes Polsko a Litvu zamířila výprava i ve společnosti filmů Pulp Fiction, Armagedon či Gladiátor až do dějiště letošního šampionátu. Ubytování si realizační tým vyhlédl už při jarním přípravném turnaji juniorských reprezentací, který se odehrál právě v dějišti nadcházejícího MS a tak základnu českého týmu tvoří útulný hotel v obci Priekuli, vzdálené asi 6 km od sportovní haly v Cesisu.

A první překvapení čekalo český tým hned při příjezdu k hotelu, neboť v místech, kde ještě na jaře stála prostorná jídelna, zůstalo jen pár cihel a oplocené staveniště, takže s vyjímkou snídaně musí reprezentanti za stravou přes ulici do školní jídelny. I když její interiér je značně spartánský, veškerý servis i samotná strava jsou na vysoké úrovni a na správný chod obědů i večeří navíc dohlíží rozložitá lotyšská "manažerka" s pohledem tak přísným, že si málokdo z výpravy dovolí svou porci nedojíst...

Podstatně hůře už je to v Priekuli se společenským životem. Jen úcta k hostitelům šampionátu nedovolí označit zdejší vesničku jako "díru", ale dva obchůdky s potravinami a jeden plavecký bazén jsou zde opravdu jediným výraznějším náznakem civilizace. Zbytek obce působí dosti šedivým až depresivním dojmem včetně oprýskaných paneláků a zablácených cestiček, čemuž navíc první dva dny pobytu nepřidalo ani sychravé počasí s hustým deštěm a občasným sněžením.

Český tým se však aklimatizoval velmi rychle, úvodní volný den využili mladí reprezentanti především k odpočinku a týmovém turnaji ve fotbale na Play station, neděli si navíc zpestřili krátkým výletem do Cesisu s pěkným historickým centrem a návštěvou zdejší haly, kde odehrají většinu zápasů světového šampionátu. "V Cesisu je pouze jeden slušný hotel, který je však převážně rezervován pro představitele mezinárodní florbalové federace IFF a mezinárodní rozhodčí, proto jsme nakonec zvolili variantu bydlení mimo město.

Mohli jsme rovněž bydlet ve druhém hracím městě Valmieře, které je od Cesisu vzdáleno asi 35 km, ale hrajeme tam pouze jeden zápas ve čtvrtek s Dánskem a ztratili bychom hodně času cestováním. Náš hotel je útulný, okolí sice nestojí za nic, ale možná je to dobře, alespoň kluci neběhají někde po nákupech, jako by to mohli dělat v Cesisu," naznačuje převažující výhody současného ubytování reprezentační kouč Jaroslav Marks.

Společně s asistentem Rudolfem Škubalem už v pondělí vyvezli tým ke dvěma úvodním tréninkům do haly Koceni pár kilometrů od Valmiery, kde v útulné malé hale najel tým na pravidelný tréninkový režim. "První cesta nám trvala o něco déle, než jsme předpokládali, ještě jsme neznali trasu a také zdejší provoz není z nejplynulejších. Zpátky do hotelu už jsme ale jeli podstatné rychleji," popsal dopravní situaci trenér Marks.

"Úvodní tréninky byl ryze aklimatizační, na začátek se kluci pořádné protáhli pod vedením fyzioterapeuta Přemysla Bláhy a po pár cvičeních si zahráli na dvě branky. Odpoledne jsme se už zaměřili na nácvik standardních situací a přesilových her, kluci mají chuť do hry, takže uvidíme," doplnil kolegu asistent Rudolf Škubal, který v zahajovacím proslovu reprezentantům připomněl, že vrchol v podobě juniorského MS mají nominovaní v konkrétním věkovém období vždy jen jednou za život a už nebude žádná šance na opravu.

Dnes už čeští reprezentanti trénují dvakrát přímo v dějišti základní skupiny v Cesisu, jejich novými sousedy v hotelu v Priekuli se navíc staly výpravy Dánska a Norska a i ze zvýšené nervozity je znát, že zítřejší ostrý start šampionátu se rychle blíží. Český tým neskrývá medailové ambice a pokud chcete české hráče v průběhu šampionátu povzbudit, stačí poslat mejl na adresu vilas@cfbu.cz nebo sms na číslo +420 775 339 323.

Autor:
  • Nejčtenější

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi jdou v úterý na Portugalce

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  14.6 23:50

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

S golfem můžete začít v jakémkoli věku, říká šéf turnaje Lázně Bohdaneč Open

15. června 2024

Jeho oblíbenou písní od skupiny Queen je Under pressure. V pátek 21. června si ji bude moct...

EURO 2024 ONLINE: Šampionát začal nejvyšší výhrou v historii zahajovacích zápasů

10. června 2024  9:47,  aktualizováno  15.6

Sledujeme online Mistrovství Evropy ve fotbale se pomalu rozjíždí. Zahájeno bude zápasem domácího Německa se...

Výkon skoro na titul, zní z Německa. Takhle jsme chtěli začít, řekl kapitán

15. června 2024

Fotbalové Německo je v euforii. „To byl výkon skoro na titul,“ křičí nejčtenější německý deník...

Dědo, já fandím Ronaldovi. Haškové o tátovi u nároďáku i následnících rodu

15. června 2024

Premium Ivan junior dokáže mluvit úplně stejným tónem jako táta. Pavel je zase stejně startovací. Kluci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik tolik, že se jejich cena...