Český florbalista Matěj Jendrišák v šanci před švýcarskou brankou.

Český florbalista Matěj Jendrišák v šanci před švýcarskou brankou. | foto: IFF

Florbalisty čeká světová kvalifikace v Itálii, vrací se Jendrišák

  • 0
Čeští florbalisté se od úterka do pátku v italském Celanu zúčastní kvalifikace mistrovství světa a nebude u toho chybět bývalý kapitán reprezentace Matěj Jendrišák z Linköpingu, který naposledy hrál v národním týmu v listopadu 2019.

Zajištění postupu by mělo být pro tým nového trenéra Jaroslava Berky v základní skupině E proti Slovinsku, Španělsku a Itálii formalitou. O konečné umístění budou hrát s jedním z celků ze skupiny F, kde jsou Německo, Slovensko, Rakousko a Pobřeží slonoviny, které bylo jako jediný africký zástupce zařazeno do evropské kvalifikace.

Třiatřicetiletý Jendrišák bude mít po pauze možnost útočit v národním týmu na rekordy Radima Cepka, který má na kontě 143 bodů, 71 branek a 72 asistencí ze 126 utkání. Navrátilec do reprezentace je za ním druhý se 130 body, 63 góly a 67 přihrávkami ze 113 duelů. Patřil do skupiny hráčů, kteří odmítli hrát pod Berkovým předchůdcem Petrim Kettunenem. Finský kouč po prosincovém zisku bronzu na mistrovství světa v Helsinkách u českého národního týmu skončil.

„Za mě je to téma, které je uzavřené. Interně jsme si jej uzavřeli a nevidím v tom žádný problém. Mates přijel namotivovaný a chce reprezentovat. Kluci ho přijali. Domluvili jsme se v rámci kabiny, že se v tom nebudeme dál veřejně ani interně piplat,“ řekl webu Českého florbalu asistent trenéra Pavel Brus, který byl také Kettunenovým asistentem, ale v lednu 2020 na této pozici spolu s Milanem Fridrichem také skončili.

Kvalifikace se bude hrát na 3x15 minut oproti klasickým 2x20. Nominace je proto omezená na 15 hráčů v poli a dva brankáře. Debutovat budou gólman Martin Haleš z Pardubic a juniorští mistři světa Petr Majer, který nově zamířil z Chodova do finského celku Westend Indians, Šimon Stránský z Liberce, Matěj Pěnička z Mladé Boleslavi a dodatečně povolaný Tomáš Kreysa z Tatranu Střešovice. Spolu s Adamem Hemerkou z Mladé Boleslavi v původní nominaci nahradili Martina Kisugiteho z Könizu a Filipa Formana z Bohemians.

„Zvolili jsme kombinaci zkušeností a mládí. Kvalifikace je pro nás jedinou příležitostí vidět hráče před Světovými hrami v ostrých zápasech. Cíl je budovat základní principy naší hry, zároveň si vyzkoušet nějaké možnosti směrem k vrcholům, které nás letos čekají. Samozřejmě i pro hráče se jedná o možnost, jak si vybojovat nominaci,“ uvedl Berka.

Do turnaje vstoupí Češi v úterý duelem proti Slovinsku (13:30), které se po minulé kvalifikaci zařadilo na celkově 23. místo. O den později se utkají se Španělskem (19. místo v minulé kvalifikaci MS) a ve čtvrtek je čeká Itálie (32.). V případě, že roli jasného favorita zvládnou, nastoupí v pátečním finále.

Z evropsko-africké kvalifikace si zajistí postup celkem 10 zemí. Z každé ze šesti základních skupin to budou vítězové, potom tři celky ze 3. míst po zápasech o umístění a jeden ze 4. místa, který budu mít nejlepší bilanci ve skupině. Asijsko-oceánská kvalifikace, která se hraje od 31. května do 4. června v Singapuru, určí čtyři účastníky.

Z americké kvalifikace ve Fort Worth na konci dubna postoupila z dvojzápasu se Spojenými státy americkým Kanada a doplnila zatím jediného jistého účastníka - pořádající Švýcarsko.

Mistrovství světa v Curychu a Winterthuru se bude hrát od 5. do 13. listopadu. Českou reprezentace už od 8. od 12. července čekají Světové hry v americkém Birminghamu, kde v základní skupině B bude hrát s Finskem, Kanadou a USA. Skupinu A tvoří Švédsko, Švýcarsko, Lotyšsko a Thajsko.

Nominace českých florbalistů

kvalifikace MS v Celanu (24.-27. května)

Brankáři: Martin Beneš (Sparta Praha), Martin Haleš (Pardubice)

Obránci: Jiří Besta, Jakub Hubálek, Ondřej Vítovec (všichni Vítkovice), Jakub Gruber, Adam Hemerka (oba Mladá Boleslav), Ondřej Němeček (Tatran Střešovice)

Útočníci: Matěj Havlas, Jonáš Kreysa (oba Tatran Střešovice), Mikuláš Krbec, Marek Zouzal (oba Sparta Praha), Matěj Pěnička (Mladá Boleslav), Šimon Stránský (Liberec), Matěj Jendrišák (Linköping/Švéd.), Filip Langer (Kalmarsund/Švéd.), Petr Majer (Westend Indians/Fin.)

,