Tomáš Kafka v akci

Tomáš Kafka v akci | foto: Martin Flousek, www.xflorbal.xf.cz

Hrdina senzační střešovické výhry Kafka: Švédům jsme otrávili hru

  • 0
Ještě na jaře ve Švédsku hrál. Teď i jeho zkušenosti pomohly florbalistům Tatranu Střešovice senzačně na Poháru mistrů v Mladé Boleslavi pokořit švédskou Storvretu 6:4. "Věřil jsem tomu, že můžeme vyhrát. Že nás možná podcení a že když se jim ta hra otráví, tak nehrají dobře," říkal brankář Tomáš Kafka.

Jak otrávit hru?
Třeba jejich první lajna potřebuje mít pořád míček. Když ho nemají, tak jsou rozhození a nešlape jim to, jak by mělo. My si je dobře nastudovali, dobrou obranou a brejky jsme jim to otrávili slušně.

Pomohlo, že jste ještě na jaře hrál ve Švédsku?
Určitě v tom, že jsme hráli s Balrogem proti Storvretě naprosto vyrovnaný zápas a mohli mít remízu. Takže vím, že i slabší tým dokáže s nimi uhrát dobrý zápas.

Radil jste tedy týmu u videa?
Nejvíc toho říkal Johan (von der Pahlen), ten jejich systém zná léta letoucí, věděl, co hrají. Vytvořili jsme si takový seznam jejich nejnebezpečnějších hráčů a ke každému jsme vypsali pět šest bodů, čím se vyznačují. Pomohlo to.

Ve třetí třetině soupeř hodně tlačil, kdy jste věřil ve vítězství?
Když stáhli na 3:5, věděl jsem, že to může jít oběma směry, ale když jsme dali šestý gól (v poslední minutě), bylo mi jasné, že už to nepustíme.

Jejich gólman si v závěrečné části stěžoval na světlo. Byla to taktika?
Ano. Potřebovali nechat odpočinout jejich první lajnu, která už tam ve třetí třetině chodila pořád. Nesvítilo to ani do brankoviště, ale někam do rohu. Ale já také občas, když vidím, že tam je mokrý flek a hraje nám to do karet, přeruším hru.

V letní pauze váš tým včetně vás onemocněl příušnicemi, podepsalo se to na vás?
Všichni tři, co byli na střídačce, měli příušnice v té poslední fázi v průběhu září a asi kvůli tomu nehráli. Mě přibrzdily, protože jsem dva týdny netrénoval a předtím měl týden dovolenou, takže jsem byl tři týdny bez florbalu. V prvních ligových zápasech to na mně bylo znát. A teď? Síly v takovém zápase ubývají, v hale navíc bylo velké horko a člověku se blbě hýbalo.

Jak důležitá je to výhra?
Pro český florbal to znamená, že jsme dokázali - stejně jako Vítkovice, které je porazily loni - že když je tým ve formě, může přehrát i nejlepší mančaft na světě. Ale pro turnaj ta výhra nic neznamená, spíš naopak, protože nehrozí, že by nás další soupeři podcenili. A taky se trošku obávám, abychom teď nepodcenili Tunet (norský tým, se kterým Tatran hraje ve čtvrtek).