NEZASTAVÍŠ MĚ. Petr Kološ z Ostravy se snaží uniknout Radimu Filovi z brněnských Bulldogs.

NEZASTAVÍŠ MĚ. Petr Kološ z Ostravy se snaží uniknout Radimu Filovi z brněnských Bulldogs. | foto: Radek Miča, MAFRA

Florbaloví Buldoci z Brna se trápí, zkušenosti v obraně jim chybí

  • 0
Porazit mistra v prvním kole, co víc si přát? Neprohrát další tři zápasy po sobě. Jenže přesně takový start do Fortuna extraligy letos zažili florbalisté Bulldogs Brno. Radost z vítězství nad Střešovicemi pokazila hlavně poslední porážka v neděli od Pardubic, které byly bez bodu a loni se zachránily až na poslední chvíli.

"Momentálně se nám nedaří ani v obraně ani v útoku," shrnul lakonicky problémy trenér Rudolf Škubal.

Buldoci totiž prošli před sezonou výraznou obměnou zadních řad. Ve chvíli, kdy tým hrál na dvě obranné dvojice, byl odchod 28letého kapitána Michala Kotlase do Chodova a konec kariéry ligového rekordmana Libora Schneidra zásadním problémem. A je jasné, že ani ne dvacetiletý talent Jiří Knotek a jen o málo starší Petr Jeski díru nezacelí.

"Pořád dostáváme hodně gólů. Zkušenosti nám hodně chybí. Je potřeba, aby i útočníci víc pomáhali, víc chodili dozadu. Ale teprve mladé hráče zapracováváme a každý si postupně hledá pozici v mužstvu," vysvětluje Škubal. Před rokem se do buldočího áčka dostali tři junioři, letos rovnou šest hráčů ročníků 1992 a 93.

Zvláštní je, že se Brnu nedaří ani v útoku tak, jak bylo zvyklé. Zvlášť když odešel pouze Matěj Koňařík. "Je to trochu překvapení. Nedokážeme proměňovat šance, které si vytvoříme," krčí rameny Škubal. To i přesto, že ofenzivu táhnou dlouholeté opory Martin Koutný, novopečený kapitán, Petr Kadlec či Luděk Ondráček.

Vzhledem k obměnám v týmu a ke stále rostoucí konkurenci ostatních zůstávají cíle spíš skromné. "Play-off je základ," dí trenér. Ovšem zdá se, že letos bude možná nejtěžší v historii vybojovat pozici mezi osmi nejlepšími celky v republice. "Každá další sezona je vždycky těžší. Uvidíme, jak to půjde."

Nepostup by byl nejhorší výsledek za posledních deset let. "Určitě by to bylo zklamání. Nicméně věřím, že se budeme během sezony zlepšovat," říká Koutný.

Buldoci v posledních letech tým omlazují možná až příliš, jenže jinou možnost nemají. Do Brna se totiž nedaří přilákat posily z jiných regionů, na nic jiného než vlastní odchovance tedy spoléhat nemůžou.

Vzhledem k tomu, že hráči za florbal nic nedostávají a věnují mu spoustu volného času, často končí i v 25 letech. "Proto musí hrát mladí. Nerad bych, abychom dopadli tak, že najednou deset hráčů odejde a my nebudeme mít s kým hrát ligu," vysvětluje logický krok Škubal.