Daniel Folta

Daniel Folta | foto: ČFbU

Florbalista Folta může hrát na MS od začátku, IFF mu zrušila trest

  • 0
Česká florbalová unie uspěla s odvoláním proti trestu pro reprezentačního obránce Daniela Foltu, který měl kvůli červené kartě z turnaje Euro Floorball Tour v Kuopiu z konce října chybět v úvodních dvou zápasech na mistrovství světa v Ostravě a Praze. Nakonec tak bude moci jednatřicetiletý zkušený obránce nastoupit i v úvodních zápasech šampionátu proti Rusku a Švédsku.

"Jsme samozřejmě rádi, že to takhle dopadlo a (Mezinárodní florbalová federace) IFF uznala naši námitku, že přísný trest pro Foltu byl velmi neúměrný závažnosti jeho provinění," citovaly dnes oficiální internetové stránky České florbalové unie jejího prezidenta Filipa Šumana.

Folta byl vyloučen v duelu proti Švédsku po tvrdém souboji u mantinelu s Alexanderem Bodénem a další zápas proti Finsku musel automaticky vynechat. V závěrečném duelu turnaje proti Švýcarsku sice opět nastoupil, ale disciplinární komise IFF ho poté potrestala zákazem startu ve třech zápasech, přičemž započítán už byl odpykaný trest z Kuopia.

Po odvolání disciplinárka nakonec uznala, že jednozápasový zákaz startu byl dostačující. "K odvolání jsme navíc připojili i záběry České televize, která osudný souboj natočila z opačné strany než oficiální finská kamera. Z těchto záběrů je patrné, že šlo skutečně o souboj o míček a Foltův faul rozhodně nepřišel s úmyslem sestřelit protihráče bez míčku," připojil Šuman.

Disciplinární komisi IFF podle něj dokonce napsal sám postižený švédský florbalista Bodén. "Potvrdil, že se nejednalo o žádný unfair zákrok, ale o souboj rameno na rameno, za který měl být podle něj Folta potrestán maximálně pětiminutovým trestem," uvedl Šuman.

Trenéra české reprezentace Zdeňka Skružného rozhodnutí IFF potěšilo. "Po posledních hektických dnech je to pro nás konečně dobrá zpráva. Jsme rádi, že se ukázalo, jak přehnaný ten trest byl, a vše je šťastně za námi. Věřím, že Danovo omilostnění vnese potřebný klid do závěrečné fáze přípravy na mistrovství světa," dodal Skružný.