Svět se mění, florbalový brankář Kafka zůstává. Stárnu pomaleji, říká

  15:59
O florbale nemusíte vědět moc, ale jednu jistotu máte. Za reprezentaci chytá Tomáš Kafka. Platí to i teď před MS.

Tomáš Kafka v brance české florbalové reprezentace. | foto: Martin Flousek, Český florbal

Synové jeho někdejších spoluhráčů už za ty roky vyrostli v jeho současné parťáky. A tak zatímco Tomáš Kafka hrál na svém prvním světovém šampionátu i s útočníkem Luďkem Benešem, teď – o 16 let později – se na turnaji potká s jeho synem Markem.

„To, že jsou spoluhráči o deset patnáct let mladší, mě omlazuje a já stárnu pomaleji než vrstevníci,“ říká 38letý Kafka. V sobotu v lotyšské Rize pro něj začne už deváté mistrovství světa.

Baví vás florbal pořád stejně?
Možná jsem ho před lety dělal s větším nadšením. Vlastně je to pravděpodobné. Ano, mladší spoluhráči okolo mě omlazují, a když potkám spolužáky z vejšky, vidím, že mentálně i fyzicky stárnu pomaleji. Negativum je, že když jsem hrál s vrstevníky, bylo to zábavnější. A víc zábavy mi kolem florbalu chybí. Je mezi námi díra, která vzniká tím, že dnešní generace frčí na něčem úplně jiném než my.

Čím to je?
Pokémoni, mobily, počítače konzumují spoustu jejich sociální energie, kterou by jinak mohli věnovat týmu. Když mi bylo dvacet pětadvacet, chodilo se do hospod, na diskotéky a většinou šel celý tým. Strhnout dnes tým, aby dělal něco společně, je takřka nemožné. Nedávno jsem o tomto tématu měl dokonce školení.

A co jste se zjistil?
Že moje generace je poslední, která, když měla kamaráda, tak ho chtěla se vším všudy. Zahrnovala ho do všech svých aktivit. Dnešní generace má kamaráda na počítačové hry, jiného na florbal, dalšího na sázení. A nechtějí je mixovat. Kamaráda z florbalu netahají, aby s nimi hrál hry. Prostě si drží odstup.

V čem se ještě florbal změnil?
Je rychlejší, víc fyzický. A hraje se tvrději. Díky vývoji hokejek i díky technologii míčků se třeba o dvacet procent zrychlila střelba. Ale spousta věcí je stejná. Když si vybavím můj první šampionát v roce 2000, tak tam jsme poprvé zahráli slušné výsledky s týmy z velké trojky. Remizovali jsme s Finskem, jen o gól prohráli se Švýcarskem. Ale tehdy jsme si uvědomovali, že jsme horší. Že to musíme zabetonovat, semknout se, že musíme makat o třicet procent víc než soupeř a musíme hrát srdcem. Teď tým takhle nepřemýšlí. A to je chyba, musíme to zase do hlav dostat. Protože Fini, Švédi jsou výrazně před námi. A bez prvků, které jsem jmenoval, s nimi nebudeme hrát vyrovnaně.

Brankář Tomáš Kafka v zápase o 3. místo se Švýcarskem.

Vy pořád najdete motivaci?
Jsem takový, že začnu fungovat na maximum v situaci, kdy vím, že už je to potřeba. Funguji takhle v práci (Kafka je vyšetřovatel daňových podvodů), funguji tak asi i doma. A ve florbale to není jinak. Není to tak, že bych se na to rok a půl před mistrovstvím úplně vykašlal, ale čím je blíž vyvrcholení, tak na sobě pracuji intenzivněji. Zase jsem změnil jídelníček, zhubl, pracoval s kondičním trenérem. Zkrátka zařadil jsem vyšší rychlost.

A zase jste se dostal do nominace.
Taky když si přečtu internetové diskuse, lidi v nich říkají, že jsem starý. Píšou, ať jsem soudný a odmítnu nominaci. Schytávám kritiku.

Ženou vás takové řeči dopředu?
Přispívají k tomu, abych ještě víc času a úsilí věnoval přípravě. Takže komentáře způsobily, že jsem se ještě víc zkoncentroval na poslední měsíc před šampionátem. Musím poskládat trénink a odpočinek, protože je mi 38 let a musím zvážit, jak nakládat se svým tělem.

Jste čerstvě dvojnásobný otec. V práci vytížený. Uvažoval jste tedy někdy – už i kvůli zmíněné proměně vztahů v týmu – že byste s vrcholovým florbalem skončil? Že byste hrál třeba za veterány, chodil na pivo...
Řídím se radou mých strejdů, kteří byli úspěšní ragbisti. Jmenovali se Jágrové a hráli asi do čtyřiceti. A ti mi říkali: Dokud můžeš, tak hrej. Jak jednou přestaneš, už není cesty zpět. Zatím se toho držím.

Tomáš Kafka

„Tentokrát chci medaili pro syna“

Na minulé mistrovství světa v roce 2014 jel Tomáš Kafka jako čerstvý otec dvouměsíční dcery Karolíny. A po vítězném zápase o bronz ve Švédsku říkal: „Jsem rád, že jí mohu pověsit medaili na krk. To byl můj úkol.“ Teď už je z gólmana Tatranu Střešovice dvojnásobný táta, protože před třemi týdny přišel na svět syn Jakub. A brankář Kafka před odletem do Lotyšska s úsměvem tvrdí: „S medailí chci být konzistentní, aby ji syn dceři nezáviděl.“

Hokej měl Dominika Haška. Házená má zase Martina Galiu, Petra Štochla. Florbal vás. Čím to, že u gólmanů věk nehraje roli?
Chytání je hodně o zkušenostech. A když jste dlouho u toho dění na mezinárodní scéně, tak logicky zkušenosti rostou. A je pak hrozně těžké, aby přišel někdo, kdo bude rázem o dvacet třicet procent lepší v jiných disciplínách. Že bude mít super reflex, pohyb. On musí být výrazně lepší než já se zkušenostmi. Trenéři se podle toho rozhodují. Proto těžko odstaví gólmana, který tam je deset let. Navíc nestačí být o třicet procent lepší měsíc, musí to prokázat dva roky. To znamená, že musí dlouhodobě chytat jako jednička. Musí mít důvěru ve svém klubu, nesmí být zraněný. Když zůstaneme u florbalu a podíváme se na to touhle optikou, výběr gólmanů, který trenéři české reprezentace mají, není tak široký.

Máte za sebou osm šampionátů, které tři si okamžitě vybavíte?
Určitě rok 2004, kdy jsme udělali stříbro. Tým byl hodně postavený na emocích, na dřině. Byli jsme skromní, měli respekt k soupeři. Užívali jsme si každý úspěch, každý gól, energie z lidí čišela. Pak ve vzpomínkách vybočuje nepovedený šampionát z roku 2012. Tam o nás bylo postaráno nejlépe ze všech dob. Zacházeli s námi v rukavičkách a paradoxně to způsobilo, že jsme zpohodlněli, chyběla bojovnost. A pak jsme dopadli tak, jak dopadli (Češi skončili sedmí). A ještě zmíním mé první mistrovství. Bylo velmi důležité pro mou kariéru.

Jaké bude to deváté v Lotyšsku, které začíná v sobotu?
Nejtěžší bude přehoupnout se přes špatné výsledky, které jsme měli mezi šampionáty. Dva roky jsme neporazili nikoho ze silné trojky (Švédsko, Finsko, Švýcarsko). Takže se na to musíme připravit mentálně a zvládnout první dva zápasy proti Norsku a Lotyšsku. Když se nám povedou, celý šampionát dopadne dobře.

Autor:
  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

POHLED: O bezohlednosti hráčů a smysluplnosti disciplinárních trestů

19. března 2024  7:57

Je (skoro) jaro... Hormony pracují, všechno se to páruje v přírodě. Pelíšky vás nezklamou, ani když...

Krejčí si proti Lakers zvedl střelecký rekord, výhru mají James a spol.

19. března 2024  7:14,  aktualizováno  7:46

Aktualizujeme Vít Krejčí si jedenácti body vytvořil sezonní maximum v NBA, s Atlantou ale podlehl domácím Los...

Buffalo rozstřílelo Seattle, Washington uspěl na ledě Calgary

19. března 2024  7:17,  aktualizováno  7:42

Ve dvou pondělních zápasech hokejové NHL se radovaly hostující celky. Washington zdolal 5:2 domácí...

Gól jako omluva. Daňo trnul na trestné, pak si oddechl: Chalani skvěle bránili

19. března 2024  6:56

Dvě minuty trnul na trestné lavici, kde si odpykával trest za hákování. Třinecký útočník Marko Daňo...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...