Prosadí se Ondrušek natrvalo do kádru Brna? (ilustrační foto)

Prosadí se Ondrušek natrvalo do kádru Brna? (ilustrační foto) | foto: Radek Miča, MAFRA

Chci častěji mezi muže, přeje si kapitán florbalové reprezentace juniorů

  • 1
Obdobím generační výměny teď prochází tým florbalistů Bulldogs Brno. Někteří zkušení hráči před začátkem sezony i během ní odešli a postupně je nahrazují mladíci. Mezi nimi na sebe výrazně upozornil současný kapitán české juniorské reprezentace Tom Ondrušek.

Hattrickem pomohl Bulldokům do finále poháru České florbalové unie a v zápasech, které odehrál za A-tým v extralize, si drží výborný průměr jedné branky na zápas.

Přestože v mužské extralize nenastupuje pravidelně, v pohárovém semifinále proti SSK Future Ondrušek třemi brankami zazářil. "Já bych však ten hattrick za úplně směrodatný nepovažoval. Podstatné je, že se v utkáních, v nichž nastoupil, vždycky prosadil. Má čich na góly," zdůrazňuje brněnský trenér Rudolf Škubal.

To je důvod, proč kouč Ondruška v A-týmu zkouší, byť je mu teprve sedmnáct let. "Máme hodně útočníků, ale stává se nám, že nedokážou předvádět pořád stejně kvalitní výkony. Tom má na svůj věk relativně stabilní výkonnost a měl by jít ještě nahoru."

Právě Škubal Ondruškovu florbalovou kariéru výrazně ovlivňuje. Coby trenér juniorského reprezentačního výběru jej loni v květnu, kdy bylo nadějnému florbalistovi jen šestnáct let, vzal na juniorské mistrovství světa. V současnosti už Ondrušek dělá v národním týmu kapitána. "V poslední době se hodně zlepšil, má velký potenciál a předpoklady, protože je vysoký," vyjmenovává Rudolf Škubal jeho přednosti.

Sám Ondrušek se chválit moc nenechá. "Opravdu jsem se zlepšil, ale za hodně vděčím trenérovi. Kdybych hrál někde jinde, nemusel si mě vůbec všimnout," říká student technického lycea, jenž v Brně hraje za dorostence, juniory i muže a v budoucnu by stejně jako většina jeho spoluhráčů rád studoval na vysoké škole.

Pět duelů, v nichž nastoupil za A-tým, si podle svých slov maximálně užil. "Jistě, že bych chtěl hrát ještě víc, ale i tak mi pobyt mezi muži ohromně pomáhá," líčí Ondrušek, jemuž se o motivaci starají i osobnosti, které v Brně působí. Třeba o čtrnáct let starší extraligový rekordman Libor Schneider. "Beru ho jako každého spoluhráče, ale respekt přece jen cítím. I když už ne tak velký jako na začátku," směje se mladý útočník.

Ačkoliv je florbal pověstný přátelským prostředím, povinnostem nováčků v týmu se ani Ondrušek nevyhne. "Taky dostáváme úkoly jako odnést branky nebo uklidit mantinely. Já jsem ale hlavně rád, že mezi kluky, jako je zrovna Libor Schneider, můžu vůbec nakouknout," uculí se.