V PELOTONU JE MU DOBŘE. Cyklokrosař Zdeněk Štybar se po sezoně vydá na zkušenou do silniční cyklistiky.

V PELOTONU JE MU DOBŘE. Cyklokrosař Zdeněk Štybar se po sezoně vydá na zkušenou do silniční cyklistiky. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Začneš od nuly, varuje cyklokrosového krále Štybara manažer Quick Stepu

  • 18
Sní o startech v klasikách, nejslavnějších jednorázových závodech cyklistického kalendáře. "Bude to nová výzva," říká. Tým Quick Step ho zase lákal na účast v Tour de France, třítýdenním etapovém pekle. Zdeněk Štybar se ale zatím úvahám o budoucnosti na silnici brání.

"Teď jsem dojel mistrovství světa v cyklokrosu," povídal se zlatem na krku. "Smlouva s novým týmem je podepsaná teprve týden, ještě nevím, co bude dál."

Odborný server cyclingnews přesto píše: Štybar je muž s plánem. Kam až to v pelotonu dotáhne? Může vítězit? A nevrátí se nakonec zklamaně do terénu?

"Je to nebezpečný krok," varoval Štybara jeho cyklokrosový soupeř Sven Nijs. Jenže mistr světa už v cyklokrosu nemá co dokazovat. Vyhrál všechno, co se dalo, a jestli světových titulů získá pět, nebo ten letošní byl poslední, je jedno.

Přesto i sám Čech ze Stříbra přiznává pochyby. "Třeba si za tři roky řeknu: OK, byla to chyba," uvažoval. "Ale už nikdy se taková šance nemusí naskytnout a já bych pak byl opravdu zklamaný, že jsem si nemohl vyzkoušet ty největší závody světa."

Dnes je Štybar hvězdou, pořadatelé cyklokrosů se o něj perou, i za závody druhé kategorie bere odhadem 7 tisíc eur startovného. K tomu plat a vyjeté prémie.

Přestupem na silnici o privilegia přijde. Taky manažer Quick Stepu Patrick Lefevre, který Štybara přijel povzbudit k trati šampionátu v Sankt Wendelu, svoji novou posilu upozornil: "Začneš úplně od nuly."

"Vím, zvolil jsem si tu nejtěžší cestu, co jsem mohl," smiřoval se 25letý závodník. "I když pojedu nějaký závod tréninkově, budu muset tahat na čele lídrům, budu muset pracovat. Ale vybral jsem si to a za to budu trpět."

"Má za sebou takové objemy a zatížení, že se může dostat na silnici na stejnou úroveň, jako byl v cyklokrosu," uvažuje kouč Vojtěch Červínek.

"Ale každý má slabiny," tvrdil Lefevre. "A já teď nemám křišťálovou kouli, abych dokázal říct, kam až to může dotáhnout. Chci, aby šel krok za krokem."

Štybarův otec se v Německu pochlubil: Eddie Merckx staví Zdendovi kolo, mohl by na něm jet Paříž-Roubaix. Jako dozvuk mistrovské formy, jako první test do budoucnosti. Místo toho nastoupí do květnových etap v Kolem Kalifornie nebo Kolem Belgie.

"Původně jsem nad jarními klasikami uvažoval," potvrdil cyklokrosař. "Ale po této sezoně budu hodně unavený, proto premiéru odložím, orazím si, odjedu na dovolenou. Letos se jenom naučím, o čem silnice je, a příští rok o ní budu přemýšlet dál."


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa