Nizozemský cyklista Thymen Arensman se raduje z vítězství v 15. etapě Vuelty.

Nizozemský cyklista Thymen Arensman se raduje z vítězství v 15. etapě Vuelty. | foto: La Vuelta / Twitter

Evenepoel dál hájí červený dres. Královskou etapu Vuelty ovládl Arensman

  • 65
Nejvyšší bod 77. ročníku Vuelty mají cyklisté za sebou. A červený dres zůstává i před třetím týdnem v držení Remca Evenepoela z Quick-Stepu. Belgický závodník sice opět ztratil pár sekund na Primože Rogliče (Jumbo Visma) s Enricem Masem (Movistar), přesto prvenství v celkové klasifikaci zatím účinně brání. Patnáctou etapu vedoucí na Alto Hoya de la Mora vyhrál Thymen Arensman z DSM.

Dopředu nejvíce očekávaná horská zkouška nabídla mimořádnou podívanou.

Příběh Arensmana se stal jedním z několika, byl o konci čekání.

Vuelta, 15. etapa

Online reportáž

Mladý Nizozemec po dvou druhých místech na Giru a dvou třetích příčkách na Vueltě vybojoval premiérový etapový vavřín na Grand Tours.

Ze skupiny pronásledovatelů se jako jediný odhodlal k útoku a sedm kilometrů před cílovým vrcholem předstihl do té doby vedoucího, avšak unaveného Marca Solera z UAE.

„Nejdřív to vypadalo, že na mě čeká,“ přiznával Arensman. „Ale pak jsem zrychlil a věděl, že jsem na limitu nejen já, nýbrž i ostatní.“

Podívejte se na poslední kilometr 15. etapy Vuelty:

Dvaadvacetiletý vrchař bez větších problémů udržel 80sekundový náskok a při průjezdu přes cílovou čáru si rukama nevěřícně zakrýval pusu.

„Je fakt těžké tomu uvěřit, nejde to,“ usmíval se. „Vždyť je to královská etapa a všichni ji chtěli vyhrát. Během dne jsem se nikdy necítil nějak skvěle, ale bojoval jsem a do toho mě pořád povzbuzoval týmový ředitel... Neuvěřitelné,“ opakoval.

Účinná obrana lídra a Rogličův útok v závěru

Za Arensmanem, který se mimochodem posunul na osmou pozici celkového pořadí, vrcholil boj o červený dres. S hodně netradičním a pozoruhodným vývojem.

Jedenáct kilometrů před cílem nastoupil Kolumbijec Miguel Ángel López. Superman z Astany ve vysoké nadmořské výšce jistě toužil po etapovém prvenství, ale nakonec se musí spokojit s tím, že se přiblížil elitní pětce celkové klasifikace (+5:24).

Sestřih z 15. etapy Vuelty:

Navázal se k němu i domácí Mas, jenž na třetím místě pořadí odmazal dalších 42 sekund ztráty. Za Evenepoelem zaostává o 2 minuty a 1 vteřinu.

Nejzajímavější však byl souboj mezi mužem v červeném trikotu a Slovincem Rogličem. Obhájce tří titulů na Vueltě měl k dispozici pět pomocníků, kteří si však daleko pod Hoya de la Mora vystoupili.

Skupinu favoritů si pak vzal na starost překvapivě Evenepoel, jenž s výjimkou nejprudší počáteční pasáže odtahal většinu kopce. Jel tempo, při němž se Roglič držel až vzadu a asi neměl síly na útok.

Slovinský cyklista Primož Roglič míří do cíle královské 15. etapy Vuelty.

Ze sedla vyrazil až na předposledním kilometru a na mladého Belgičana, který si vybral odvážnou defenzivní taktiku, najel pouze patnáct sekund.

Evenepoel tak stále disponuje 94 vteřinami k dobru.

„Je to poprvé, co finišuju v takové výšce,“ narážel lídr Quick-Stepu na aspekt, který byl před startem 15. etapy velkým otazníkem. „A nezvládl jsem to špatně. Jumbo na mě útočilo a jelo velmi dobře, ale vlastně jsem skoro nic neztratil, přestože jsem odjel téměř celé stoupání.“

Belgický cyklista a lídr celkového pořadí Remco Evenepoel dojíždí do cíle královské 15. etapy Vuelty.

„To nejtěžší teď máme za sebou a já jsem rád, že přijde den volna. Pořád trochu cítím ztuhlý sval z toho pádu (ve 12. etapě),“ prozradil Evenepoel.

Na čtvrté místo se posunul Španěl Juan Ayuso z UAE (+4:49), který se dlouho pohyboval ve skupince vedle svého hlavního konkurenta a krajana Carlosem Rodríguezem z Ineosu. Ten klesl na pátou příčku (+5:16).

Český jezdec Vojtěch Řepa z týmu Kern Pharma zkoušel naskočit do úniku, ale neuspěl a v cíli se objevil jako 55. V celkové klasifikaci mu patří 71. místo.

Jak se vše odehrálo

Očekávaná výzva. Díky sobotnímu závěru dostala už tak vyhlížená etapa s finále mimořádné kategorie na Hoya de la Mora velké grády. Udrží Evenepoel po první krizi červený dres? Dvaadvacetikilometrové stoupání do výšky 2 512 metrů nad mořem v pohoří Sierra Nevada odpoví i na tuto otázku.

Profil 15. etapy cyklistické Vuelty

Nervózní start. Dopředu se vydává šestice závodníků, včetně Řepy. Čech však nakonec vypadne a rychlému tempu odolá jen trojice jezdců, včetně Rohana Dennise z týmu Jumbo Visma. Mezitím v pelotonu dochází ke dvěma pádům. Na zemi se ocitá i osmý muž pořadí Wilco Kelderman z Bory, jenž musí celý potlučený dohánět.

Stačí. K úniku se připojuje ještě dalších 26 borců. Ve výčtu figurují například nositelé zeleného i puntíkatého dresu, Richard Carapaz z Ineosu, dva zástupci Quick-Stepu a ještě jeden Rogličův pomocník či Arensman s Jaiem Hindleyem (Bora). Na čelo hlavního balíku se vydává Evenepoel a i svým červeným dresem dává jasný signál: „Nechme je jet.“

Složení původního 29členného úniku:

Nulová spolupráce? Odjíždím... Na trati se odehrává boj dvou pasivních skupin. Jednak úniku, v němž většina členů nestřídá. Mají jiné úkoly. Případně šetří síly na těžký závěr, stejně jako týmy v hlavním balíku. Zavedený stav se nelíbí Lawsonu Craddockovi (BikeExchange), a tak nastupuje. V sólu si vypracovává šestiapůlminutový náskok na peloton.

Překvapivá izolace. Ten nicméně padá rychle dolů, ve stoupání na prudké Alto del Purche se do čela hlavního balíku dere tým AG2R. Zdá se, že Ben O’Connor se cítí skvěle, ale zároveň tím ničí stáj Quick-Step. Evenepoel zůstává ve výšlapu bez kolegů, ovšem bez větších potíží přežije. Určitě komunikuje s pomocníky v úniku.

Selekce na Alto del Purche kvůli práci týmu AG2R:

Pojistka. Zelený Mads Pedersen (Trek) i puntíkatý Jay Vine (Alpecin) získali své dresy minulou sobotu. A oba si je nadále pojišťují. Dán sebral body za druhé místo na sprinterské prémii, Australan zase vládl na obou hodnocených kopcích. Na Purche dojel Craddocka a etapě nově vévodí duo cyklistů.

Infarktový moment zažil člen skupiny uprchlíků Antonio Tiberi z Treku:

Vstříc gigantovi. Kopcem zredukovaný únik se sjíždí a míří na nejvyšší bod Vuelty. Soler se vydává kupředu a ujíždí ostatním. V pelotonu jede pekelné tempo Jumbo Visma, Chris Harper si jako poslední vystupuje a stoupání si dále vyjíždí osamocení favorité proti sobě. V prudkých pasážích ztrácí Joao Almeida s Ayusem (UAE) i Rodríguez (Ineos).

Závěrečné stoupání na Alto Hoya de la Mora

Sebevědomý Evenepoel. Zničehonic se na první pozici skupiny favoritů vydává lídr závodu v červeném a zvyšuje tempo, aby otestoval své konkurenty. Roglič je od té doby neustále vzadu, ale drží se. K Evenpoelovi se ještě vrací Louis Vervaeke a Quick-Step se rázem dostává do výhodné pozice. Soler si vypracovává čím dál větší náskok převyšující minutu.

Souboj za soubojem. Jenže ze skupiny uprchlíků Španěla dotahuje Arensman a hned jej předjíždí. Za zbytkem úniku se plíží útočící Mas a López, který se připojuje ke kolegovi Davidu de la Cruzovi. O dvacet vteřin zpět figuruje Evenepoel s Rogličem a O’Connorem. Ayuso, Almeida a Rodríguez mají s odpadajícím Carapazem dalších dvacet sekund navíc.

Příliš pozdě. Odstupy se výrazně nemění. Arensman s přehledem vítězí, necelých 90 vteřin poté doráží duo Mas, López. Přiliš pozdě útočící Roglič zdolává kopec s O’Connorem dvacet sekund nato, navíc až za skvělým Vinem, který bere další body do soutěže o krále hor. Před Evenepoelem končí ještě Ayuso, Hindley a Meintjes, desátý Belgičan ovšem zůstává spokojený.

Vuelta 2022

15. etapa (Martos - Monachil, 148,1 km):

1. Arensman (Niz./DSM) 4:17:17, 2. Mas (Šp./Movistar) -1:23, 3. López (Kol./Astana-Qazaqstan) -1:25, 4. Vine (Austr./Alpecin-Deceuninck) -1:30, 5. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 6. O’Connor (Austr./AG2R-Citroën) oba -1:44, 7. Ayuso (Šp./SAE Emirates), 8. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe), 9. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert) všichni -1:55, 10. Evenepoel (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) -1:59, ...55. Řepa (ČR/Kern Pharma) -18:53.

Průběžné pořadí: 1. Evenepoel 56:40:49, 2. Roglič -1:34, 3. Mas -2:01, 4. Ayuso -4:49, 5. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -5:16, 6. López -5:24, 7. Almeida (Portug./SAE Emirates) -7:00, 8. Arensman -7:05, 9. O’Connor -8:57, 10. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -11:36... 71. Řepa -2:02:23.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa