Ganna s Thomasem neuspěli. Z úniku je na Vueltě předčil Herrada

  13:19aktualizováno  17:48
Parádním soubojem vyvrcholila jedenáctá etapy Vuelty s horským dojezdem k Laguna Negra. O triumf si to rozdala skupina v úniku, v níž figurovala i dvojice Ineosu Geraint Thomas, Filippo Ganna. Pro vítězství si však ani jeden z nich nedojel, po razantním finiši ho získal Jesús Herrada z Cofidisu. Favorité do cíle dorazili pohromadě, v červeném dresu dál zůstává Sepp Kuss z Jumbo-Visma.
Jesús Herrada se raduje z triumfu v jedenácté etapě španělské Vuelty.

Jesús Herrada se raduje z triumfu v jedenácté etapě španělské Vuelty. | foto: Sprint Cycling Agency

Herrada předvedl parádní výkon. Ukázal nejen silné nohy, ale i skvělou taktiku.

V početném 26členném úniku byl na rozdíl od mnohých jeho soupeřů sám, a proto se dlouho skrýval.

Když během stoupání zaútočil Pal Ourselin z Total Energie? Nerozhodilo ho to, vyhodnotil si, že mu problémy nepřidělá. Když pak Ganna rozjel ostré tempo a pro svého lídra Thomase očesával skupinu? I s tím si Španěl poradil a držel se za ním.

ONLINE

11. etapu Vuelty jsme sledovali podrobně

Třiatřicetiletý jezdec Cofidisu síly šetřil až do posledního strmého kilometru, načež za to vzal.

Předvedl parádní nástup, rychle získal sekundy na svou stranu. Marně ho ještě stíhali Romain Grégorie z Groupamy či vítěz druhé etapy Andreas Kron z Lotta.

Herrada byl zkrátka nejsilnější.

„Finále mi vyhovovalo. Ale nikdy nevíte, je strašně těžké se jen dostat do úniku,“ popisoval. „Po velkém úsilí se mi to tentokrát podařilo. Ani tehdy ale nebylo nic jasné, bylo nás hodně, navíc s námi jel i Thomas. Naštěstí jsem se ale cítil dobře. Šetřil jsem síly až na posledních tři sta metrů a pak zaútočil. A vyšlo to.“

Herrada si připsal jedenadvacátý profesionální triumf v kariéře. Navíc ukázal, jak mu domácí Grand Tour sedí, radoval se zde totiž už potřetí.

„Nemůžu být šťastnější,“ jásal. „Mým cílem na letošní Vueltě bylo vyhrát další etapu. V cíli na mě navíc čekal můj táta, takže to bylo o to výjimečnější. Teď to oslavíme, ale pak pokračujeme, musíme dál bojovat.“

Zatímco souboj o vítězství nabídl drama, ve skupině favoritů se dojíždělo relativně v poklidu.

Početný únik během jedenácté etapy španělské Vuelty.

Nastoupit sice zkoušeli Hugh Carthy z EF či Cian Uijtdebroeks z Bory, získat sekundy na svou stranu se jim však nepodařilo.

Favority do cíle s odstupem téměř šesti minut přivedl Remco Evenepoel z Quick-Stepu, za nímž hned následovali Kuss, Primož Roglič, Jonas Vingegaard a spol.

„Trvalo dlouho než se vytvořil denní únik, do té doby to byl trochu boj,“ popisoval Kuss. „Pak se to ale uklidnilo a ani během posledního stoupání nechtěl nikdo útočit. Bylo to trochu zvláštní, ale všichni chtěli už být v cíli.“

Vuelta 2023

vše o závodě

V celkové klasifikaci se tak v jedenácté etapě nic nezměnilo. Dál vede Kuss, který má k dobru 26 sekund na druhého Marca Solera z UAE a 1:09 minuty na třetího Evenepoela.

Čtvrtý je Roglič (+1:36), pátý Lenny Martinez z Groupamy (+2:02), šestý Joao Almeida z UAE (+2:16) a sedmý Vingegaard (+2:22).

Jan Hirt z Quick-Stepu dojel v etapě na 59. místě s mankem 6:32 minuty. Michal Schlegel z Caja Rural byl 86. se ztrátou 9:45.

Jak se vše odehrálo

Další horský dojezd. Celkem 163 kilometrů, zprvu rovina, v samém závěru vrchařská prémie první kategorie k Laguně Negra. Takové bylo menu jedenácté etapy Vuelty.

Profil 11. etapy španělské Vuelty 2023.

Podruhé. Stoupání Laguna Negra se v itineráři španělské Grand Tour objevilo teprve podruhé. Předtím se zde jelo v roce 2020 a nabídlo pěknou podívanou. Z triumfu se po razantním nástupu ve strmém posledním kilometru radoval Ir Martin. Souboj o sekundy do celkové klasifikace zde zase předvedli Roglič s Carapazem.

Den pro únik? Tentokrát se zde takový souboj o červený dres nečekal. Experti tipovali: Dnes je to den jako stvořený pro únik.

Tuhý boj. To si uvědomovali i sami cyklisté a do úniku chtělo dostat snad devadesát procent pelotonu. Žádnému z jezdců se však dlouho nedařilo poodjet.

Letecký den. První hodina závodění se tak nesla v duchu neustálých nástupů a hlavní pole letělo více než padesátikilometrovou rychlostí. Až po hodině a půl se podařilo odjet 26 členné skupině. Cyklisté Jumbo-Visma překontrolovali, jestli z ní nikdo neohrožuje lídra Kusse a pak vyhlásili: Zpomalíme, necháme je jet.

I s Thomasem. Největší pozornost v první skupině poutal někdejší vítěz Tour Thomas z Ineosu. Dále zde byli například jeho kolega a suverén předchozí etapy Ganna, vítěz druhého dílu Kron z Lotta, někdejší vítěz dvou etap Vuelty Herrada z Cofidisu či majitel puntíkatého dresu z roku 2014 Sánchez z Astany. Slušná sestava.

Náskok roste. Čelní grupa se vzorně střídala, nechtěla zahodit šanci zabojovat o etapové vítězství. Její náskok rychle rostl a padesát kilometrů před cílem měla k dobru kolem pěti minut.

Ital Filippo Ganna z Ineosu (vpravo) na čele pelotonu během jedenácté etapy španělské Vuelty.

Jedeme o vítězství. Ani v dalších kilometrech rozestup neklesal. Ba naopak, čelní skupina dál získávala navrch. Dvacet kilometrů před páskou měla na své straně už šest minut, a tak bylo jasné: tentokrát bude vítěz z úniku.

První útoky. V čelní skupině se s útoky dlouho otálelo. Až deset kilometrů před cílem jako první zabral Ourselin z Total Energies. Jel slušně, v jednu chvíli měl k dobru i skoro třicet sekund.

Ganna stupňuje tempo. Mezi uprchlíky to však žádné pozdvižení nezpůsobilo. Proč? Vysvětlení mělo jméno Ganna. Italský časovkářský šampion totiž během stoupání rozjel pořádné tempo a sekundu po sekundě odstup mazal. Pět kilometrů před páskou Ourselina dojel.

Méně a méně. Ganna pokračoval v neúprosném tempu a ze skupiny odpadal jeden jezdec za druhým. Tři kilometry pod vrcholem jich na čele zbylo už jen devět.

Další nástupy. Ital skupinu dotáhl až na hranici kilometru a půl. Pak si vystoupil, teď měla přijít část jeho lídra Thomase.

Herrada útočí. Jenže nepřišla, Thomas už neměl dostatek sil. Jen zpovzdálí tak sledoval souboj o vítězství. Souboj, ve kterém nakonec slavil Herrada.

Cyklistický závod Vuelta

11. etapa (Lerma - La Laguna Negra, 163,2 km):

1. Herrada (Šp./Cofidis) 3:29:17, 2. Grégoire (Fr./Groupama-FDJ) -3, 3. Kron (Dán./Lotto-Dstny) -8, 4. Caicedo (Ekv./EF Education-EasyPost) -12, 5. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -19, 6. P. Sánchez (Šp./Burgos-BH) -24, ...59. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -6:32, 86. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -9:45.

Průběžné pořadí: 1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 39:27:45, 2. Soler (Šp./SAE Team Emirates) -26, 3. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) -1:09, 4. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:36, 5. Martinez (Fr./Groupama-FDJ) -2:02, 6. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -2:16, ...37. Hirt -36:17, 103. Schlegel -1:23:41.

Autor:
  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi prohráli s Kanadou, narazí na USA

10. května 2024,  aktualizováno  21.5 22:44

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

Zase ti Američané, Čechy čeká odveta. Slováci ve čtvrtfinále vyzvou Kanadu

21. května 2024  15:16,  aktualizováno  22.5

Poslední skupinový den určil čtvrtfinálové dvojice na hokejovém mistrovství. Češi, kteří v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ostuda českého fotbalu. Pohár končil bitkou fanoušků, zasáhli těžkooděnci

22. května 2024  20:41,  aktualizováno  22:54

Místo vítězného křepčení s pohárem hromadná bitka fanoušků. Ostuda, ze které se bude český fotbal...

Dončič rozhoduje i na jedné noze. Dallas vstoupil do konferenčního finále lépe

23. května 2024  8:10,  aktualizováno  10:04

Finále Západní konference NBA rozehráli lépe basketbalisté Dallasu, na hřišti Minnesoty i díky 33...

Můj strýc je Jan Ullrich. Jak německý dlouhán i bez wattmetru září na Giru

23. května 2024

Passo Brocon (Od našeho zpravodaje) Na Giru vyhrál synovec Jana Ullricha, rozšířilo se rychle ve středečním večeru v médiích i na...

Jako cizinec si ani nepřipadám, vím, co je Sparta. Birmančevič o trofejích i Euru

23. května 2024  9:58

Před týdnem dvěma góly proti Ostravě zajistil Spartě dost možná klíčové vítězství v boji o ligový...

Jednomyslně Jokič a Gilgeous-Alexander. Kdo také v NBA patří do ideální pětky?

23. května 2024  9:56

Nejužitečnější hráč sezony Nikola Jokič z Denveru a Shai Gilgeous-Alexander z Oklahoma City byli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...