Drama na Angliru. Slaví Carthy, Carapaz předehnal Rogliče a jde do červené

  14:10aktualizováno  16:39
Byl to dramatický souboj na nejtěžším stoupání Vuelty. Angliru nadělilo skupinu favoritů, do cíle jezdci přijížděli osamoceně, nebo v malých skupinkách. Tím nejrychlejším byl na vrcholu Hugh Carthy z Education First, který oslavil vítězství. Převlékal se i červený dres: novým lídrem je po 12. etapě znovu Richard Carapaz z Ineosu.

Hugh Carthy projíždí vítězně cílem 12. etapy Vuelty. | foto: Profimedia.cz

Není tak slavné jako francouzské Alpe d´Huez nebo italské Stelvio, v itineráři Vuelty se objevilo „až“ v roce 1999, přesto se o něm hovoří jako o ikoně španělské Grand Tour.

Alto de l´Angliru, 12 kilometrový výšlap s průměrem 10 procent a rampami, které mají až 24 procent. A podle mnohých jedno z nejtěžších stoupání v profipelotonu.

ONLINE

12. etapu jsme sledovali online

„Tento asturijský kolos teď bude i soudcem Vuelty,“ vyhlížel před startem Fernando Escartín, ředitel závodu. „Odsoudí ty, kteří mají špatný den, a naopak korunuje ty, kteří na to budou mít.“

Králové byli nakonec dva: Hugh Carthy jako etapový vítěz a Richard Carapaz jako nový lídr.

Na začátku stoupání to měl přitom vedoucí Primož Roglič skvěle rozehrané. Stále měl k dispozici čtyři týmové kolegy, zatímco Carapaz a další na to byli sami.

Jenže Angliru ukázalo svou náročnost.

Ve zhruba 20členné skupině, která jela na čele, se dlouho pohyboval i Jan Hirt, 7,5 kilometrů před cílem si ale vystoupil.

Právě tady začíná ta největší práce. Úvod Angliru je až na několik výjimek relativně mírný, o to těžší je ale druhá část. Na posledních 6 kilometrech sklon neklesne pod 10 procent.

Při nájezdu do prudké části se skupina ještě více ztenčila. Ztrácel třeba veterán Alejandro Valverde, stejně tak i Felix Grossschartner, sedmý v celkové klasifikaci, i desátý Mikel Nieve.

Tempo stále udávali parťáci Rogliče, skvěle jel Jonas Vingegaard, který poté místo přepustil Seppu Kussovi.

Američan musel odvracet první útok. Tři a půl kilometru před cílem se zvedl ze sedla nejlepší mladý jezdec Enric Mas a nastoupil. Vypracoval si ale jen malý náskok, soupeři byli hned za ním.

Pokus 25letého jezdce Movistaru rozdělil skupinu. Vzadu se octli Roglič i Carapaz, jenže Kuss největší favority dotáhl zpět. Mas měl k dobru jen pár metrů, jenže v extrémně prudkém výšlapu, se na něj pronásledovatelé ne a ne dotáhnout.

Pak ale přišel útok Carapaze.

Ekvádorec společně s Carthym dva kilometry před cílem utavil i Rogliče, který se v nejstrmějších pasážích trápil. Nebýt Kusse možná by ztrácel ještě víc.

Carthy poté nastoupil Carapazovi, sám se dostal na čelo a z něj už ho nikdo nedostal.

Britský jezdec týmu Education First do cíle dorazil s náskokem 16 sekund na druhého Alexandra Vlasova z Astany a slavil premiérové vítězství na závodech Grand Tour.

Na třetím místě finišoval Mas, čtvrtý byl Carapaz. Roglič dorazil na vrchol jako pátý, na Ekvádorce ztratil 10 sekund.

Právě takovýto rozestup ho teď dělí v celkové klasifikaci od prvního Carapaze. Na třetí místo se dostal Carthy, který má manko 32 sekund, 35 sekund pak ztrácí čtvrtý Dan Martin.

Hirt skončil ve 12. etapě 22., za vítězem zaostal o 6 minut.

Jak se vše odehrálo

Směr? Vrchol Angliru. Měřila sice jen 109 kilometrů, nejméně z celé Vuelty, přesto se 12. etapa řadila k těm nejtěžším. Na programu totiž bylo pět vrchařský prémií (dvě třetí, dvě první a jedna mimořádné kategorie) a končilo se na vrcholu ikonického Angliru.

Zase ten G. Martin. Prvních dvacet kilometrů se neslo ve znamení neúspěšných pokusů o únik. Až poté dopředu poodjela 20členná skupina a vypracovala si náskok. Nechyběl v ní letos velice aktivní G. Martin z Cofidisu, lídr vrchařské soutěže.

Jen si jeďte. Na čele pelotonu se pohybovala stáj Jumbo-Visma. Poté, co se ujistila, že v úniku není nikdo, kdo by mohl ohrozit vedoucího Rogliče (nejvýše byl v ní postavený G. Martin, který ztrácel 8:14 minuty), zpomalila a po dalších dvaceti kilometrech měli uprchlíci k dobru přes dvě minuty.

Movistar jede. Při výšlapu na Alto de La Mozqueta se na první pozice v pelotonu posunul Movistar a přidal. Balík se protřídil a i náskok uprchlíků rychle klesal. Když čelní skupina dorazila na vrchol stoupání, k dobru měla méně než 1:30 minuty.

G. Martin sbírá body. Situace v první skupině naprosto vyhovovala G. Martinovi. Jeho největší konkurenti v souboji o puntíkatý dres v ní chyběli, a proto bez větších obtíží navyšoval svůj náskok. Po vítězstvích na prémiích třetí kategorie si připsal triumfy i na těch první.

Útok Ineosu? Při výjezdu na Alto del Cordal se na čelo pelotonu dostal Froome, za ním se vyvezl Carapaz a oba si vypracovali pár metrů k dobru. Pokus o útok? Zatím ne, tým Jumbo-Visma jen v jedné ze zatáček zaspal a po chvíli je dotáhl.

Spolu. Náskok čelní skupiny se neustále tenčil, spousta závodníků si z ní vystoupila a nakonec pelotonu vzdorovali už jen Sánchez z Astany a G. Martin. Ale ani oni neměli moc šancí. Těsně po začátku stoupání na Angliru je balík dojel a na čele už byli ti největší favorité.

Bitva na Angliru. Na Angliru se mezi nimi odehrál dramatický souboj. Do cíle dojížděli osamoceně, nebo v malých skupinách. Několik kilometrů jel na čele Enric Mas, poté se k němu ale dotáhli Hugh Carthy a Richard Carapaz. A právě to byli králové ikonického stoupání.

Cyklistický závod Vuelta

12. etapa (La Pola Llaviana - Alto de l'Angliru, 109,4 km)

1. Carthy (Brit./EF Pro Cycling) 3:08:40, 2. Vlasov (Rus./Astana), 3. Mas (Šp./Movistar), 4. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) všichni -16, 5. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 6. Kuss (USA/Jumbo-Visma), 7. D. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation) všichni -26, 8. Poels (Niz./Bahrajn-McLaren), 9. Woods (Kan./EF Pro Cycling) oba -1:35, 10. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -2:15, ...22. Hirt (ČR/CCC) -6:12, 113. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -30:56.

Průběžné pořadí: 1. Carapaz 48:29:27, 2. Roglič -10, 3. Carthy -32, 4. D. Martin -35, 5. Mas -1:50, 6. Poels -5:13, 7. Grossschartner -5:30, 8. Valverde (Šp./Movistar) -6:22, 9. Vlasov -6:41, 10. Nieve (Šp./Mitchelton-Scott) -6:42, ...40. Hirt -1:17:23, 109. Štybar -2:43:52.

Autor:
  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

Duplantis se na větrné Tretře pokoušel o světový rekord, Manuel zářila na čtvrtce

28. května 2024,  aktualizováno  21:09

Světová atletická esa se zase po roce sešla v Ostravě. Automat na světové rekordy Armand Duplantis...

Macháče nesrazilo pětihodinové čekání, v Paříži postoupil do druhého kola

28. května 2024,  aktualizováno  21:04

Aktualizujeme Jediný český tenista zasáhl do programu třetího hracího dne Roland Garros. Tomáš Macháč se nenechal...

Jsem úplný profík. Macháč po zdolání Djokoviče ví: Přichází čas naší generace

28. května 2024  20:50

Paříž (Od našeho zpravodaje) V pátek v Ženevě přemohl světovou jedničku Novaka Djokoviče, o den později ve Švýcarsku neúspěšně...

Takový čas? Nevěřím. A teď běžet rychle i v Římě a v Paříži, velí Manuel

28. května 2024  19:50

Když se za cílem ostravské Zlaté tretry podívala na čas vítězné Natalie Kaczmarekové 50,09, usmála...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...